Dyrepassere i oprør: 3F rejser sag mod Odense Zoo

Fagforeningen 3F rejser sag mod Odense Zoo efter at ledelsen har bebudet nye arbejdsopgaver til fire dyrepassere.

To dyrepassere skal fra nytår udelukkende lave foder til dyrene i et centralt køkken, og de bliver sat ned i tid fra 37 til 30 timer, mens to andre dyrepassere udliciteres til et privat firma og skal udelukkende gøre rent i stalde og dyreanlæg.

Det skriver Fagbladet 3F.

Ifølge 3F sker omlægningen for at imødegå, at Odense Kommune sparer 1,1 millioner kroner på tilskuddet til haven.

Men samtidig har ledelsen skrevet til medarbejderne, at Zoo opnår "en varig forbedring af arbejdsdagen, "øget fleksibilitet" og "øget arbejdsglæde".

Men det er dyrepasserne lodret uenige i. 

 
Fotograf: Ken Petersen

Dyrepassere: Det hænger ikke sammen
De 13 dyrepasseres tillidsrepræsentant, Søren Linde, kan slet ikke se, at det hænger sammen:

quote Helheden forsvinder. Det bliver noget samlebåndsarbejde

Søren Linde, tillifsrepræsentant for dyrepasserne i Odense Zoo

 - Man udliciterer alle de hårde rengøringsopgaver. Opgaver, der før var fordelt på 13 dyrepassere. Nu går det så ud over to. Og så mister de resterende dyrepassere overblikket over dyrene, fordi de ikke er med til at tilberede foderet, og fordi de ikke skal stå for soignering i staldene længere. Helheden forsvinder. Det bliver noget samlebåndsarbejde, siger Søren Linde til Fagbladet 3F.

De fire berørte dyrepassere har været i Zoo i årevis, og to af dem er blevet fremhævet af ledelsen for deres høje kompetencer.

3F rejser sag
I 3F's afdeling i Odense er man oprørt over planerne, der er kommet som en bombe.

quote Så mange bestemmelser er brudt i den her sag

 Line Bjørndal, næstformand, 3F Odense Gops

 - Så mange bestemmelser er brudt i den her sag, siger næsteformand i 3F Odense GOPS, Line Bjørndal.

3F rejser nu sag mod Odense Zoo om brud på reglerne for information og høring af medarbejdere, når der er planer om væsentlige ændringer i deres ansættelsesforhold.

3F mener også, at det er brud på overenskomsten for specialarbejdere, fordi dyrepasserstillinger bliver omdannet til køkkenassistentstillinger. 

 
Fotograf: Ken Petersen

Frygter for konsekvenserne
Dyrepassernes tillidsrepræsentant er bekymret for konsekvenserne på længere sigt:

 - Vores dybtliggende bekymring er, at det pludselig bliver folk, der ikke har uddannelse, og som ikke kender til dyrs adfærd, der skal stå for at tilberede foder, og som skal stå for rengøring. I sidste ende kan det jo gå ud over dyrene. Vi har ry for at være dygtige og høster anerkendelse for et højt fagligt niveau. Det, frygter jeg, bliver sat over styr, siger Søren Linde.

 Fagbladet 3F har forsøgt at indhente en kommentar fra Odense Zoos direktør, Jens Odgaard Olsson. Han ønsker dog ikke at medvirke, skriver han i en SMS.

Oversigt

    Oversigt