Dyrepassere i oprør: Odense Zoo-direktør svarer på kritik

Direktør i Odense Zoo forsikrer, at ny struktur ikke kommer til at gå ud over dyrene. Tillidsrepræsentant frygter for dyrenes trivsel, når omlægningen træder i kraft.

Fagforeningen 3F har rejst sag mod Odense Zoo, efter at ledelsen har bebudet nye arbejdsopgaver til fire dyrepassere.

To af dyrepasserne skal fra nytår udelukkende lave foder og går ned i tid, mens to andre udelukkende skal gøre rent. Odense Zoos direktør, Jens Odgaard Olsson, mener dog, at dyrepasserne med den nye struktur får mere tid til dyrene. 

- Vi mener, det her gør en bedre hverdag og giver mere tid til dyrene samlet set. Dyrepasserne i den nye organisation får mulighed for at bruge endnu mere mere tid til at være sammen med dyrene, siger Jens Odgaard Olsson til TV 2/Fyn.

- Vi har været meget omhyggelige med, at det her ikke går ud over fagligheden, og at det absolut ikke kommer til at være negativt for dyrenes trivsel, forklarer han. 

 
Fotograf: Ken Petersen

Zoo skal spare millionbeløb

Omlægningen sker, fordi Odense Zoo skal spare 1,1 millioner kroner på tilskuddet til den zoologiske have.

For tillidsrepræsentanten i Odense Zoo, Søren Linde, hænger omlægningen slet ikke sammen.

- Den store frygt er rengøringen: Når der kommer nogen, som intet ved om dyr og skal til at gå rundt derinde med en højtryksrenser og spule til højre og venstre - uden at have den nødvendige viden om, hvad man skal være opmærksom på og passe på. Pingvinen deroppe står med æg, og det er vigtigt, at man ikke får sprøjtet vand på dens æg, siger Søren Linde til TV 2/Fyn.

Fjerne halm ved giraffer og zebraer

At ufaglærte skal gøre rent hos dyrene, bør dog sagtens kunne lade sig gøre, mener direktøren, der har hentet inspiration fra landets andre zoologiske haver.

- Inde ved vores giraffer og zebraer skal der fjernes halm. Vi skal se, om det er en dyrepasseropgave at fjerne halm. Der har vi kunnet se i andre zoologiske haver, at man bruger en anden type personale, forklarer Jens Odgaard Olsson.

quote Når der kommer nogen, som intet ved om dyr og skal til at gå rundt derinde med en højtryksrenser og spule til højre og venstre - uden at have den nødvendige viden om, hvad man skal være opmærksom på

Søren Linde

3F har rejst sag mod Odense Zoo om brud på reglerne for information og høring af medarbejdere, når der er planer om væsentlige ændringer i deres ansættelsesforhold.

3F mener også, at det er brud på overenskomsten for specialarbejdere, fordi dyrepasserstillingerne bliver omdannet til køkkenassistentstillinger.

De fire berørte dyrepassere har ifølge 3F været i Odense Zoo i årevis, og to af dem er blevet fremhævet af ledelsen for deres høje kompetencer. 

 
Fotograf: Ken Petersen

Oversigt

    Oversigt