Edderkoppers spind kan blive til skudsikkert tøj

Forskere har hentet to helt specielle edderkopper til SDU. Deres silke er så stærkt og let, at det måske kan bruges til at væve skudsikkert tøj af.

De to hjulspindere er flyttet ind i kælderen under Institut for Biokemi og Molekylær Biologi. Her skal de producere silke til forskerne.

Hjulspinderene producerer noget af det stærkeste edderkoppesilke, man kan finde. Silken har samme styrke som stål, og det er samtidig superlet.

- Dæk en soldats krop med stof, der er vævet af denne silke, og han vil være skudsikker, men ikke blive tynget af materialets vægt, fortæller sdu.dk.

- Det siger sig selv, at det er yderst interessant at finde ud af, hvad hemmeligheden bag silkens styrke er. Hvis man kan finde ud af det, kan man måske en dag fremstille syntetiske materialer med samme styrke. Det kan åbne en helt ny verden af muligheder, mener Jonathan Brewer, der er forskningsleder på Institut for Biokemi og Molekylær Biologi på SDU.

Hans speciale er studier af biologiske materialer, og sammen med hans specialestuderende Irina Iachina forsøger de at aflure, hvordan hjulspinderens silke er bygget op helt nede på molekyleplan.

- Mange forskergrupper har bidraget med brikker til forståelsen, men ingen har endnu det fulde indblik, og ingen er endnu nået i mål med at fremstille den syntetisk, siger Irina Iachina.

Læs hele historien og se en video om hjulspinderne på sdu.dk.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Oversigt

    Oversigt