Efter 1200 år under jorden: Arabisk sølvskat dukket op i Munkebo

I 1200 år har en arabisk sølvskat ligget gemt i Munkebo. Nu er den endelig kommet frem i lyset.

Området på toppen af Munkebo Bakke skulle ryddes for træer, og da en af detektorførerne i den forbindelse tjekkede området igennem, var der pludselig bid.

- Så er man lige pludselig den første, der står med de ting i hånden i 1200 år, så det er da en lidt speciel følelse, siger Jan Hein, der arbejder frivilligt med sin detektor.

Sølvskatten består af 12 arabiske mønter, og skatten har skabt mystik, for man ved ikke meget om de velhavende vikinger, der kan have boet på det nordøstlige Fyn.

Der er ikke langt til Ladbyskibet, hvor Ladbykongen har gravkammer. Ingen har hidtil kendt hans adresse - men kunne det være på toppen af Munkebo Bakke?

- Det kunne da være et bud. Han har i hvert fald haft udsigt. Det kan jo være væsentligt nok i forhold til at se både, om der kommer venner og fjender. Så det er et oplagt sted, hvis du gerne vil holde øje med den sejlende trafik, siger Malene Beck, der er museumsinspektør hos Østfyns Museer.

Fundet af vikingehuset tyder på, at det er en del af et større gårdanlæg. Der er fundet stolpehuller i forbindelse med udgravningen.

Men det kan museet først afgøre ved en senere udgravning.

Oversigt

    Oversigt