Efter Dahlstrøm-farvel: - Jeg er oprigtigt ked af det

Efter 31 år som borgmester i Middelfart har Steen Dahlstrøm (S) fredag trukket sig fra posten. Gruppeformanden beklager Dahlstrøms stop.

Middelfarts borgmester Steen Dahlstrøm (S) meddelte fredag formiddag, at han trækker sig fra posten med øjeblikkelig virkning.

For præcis en uge siden meddelte Dahlstrøm, at han ville holde pause fra borgmesterhvervet på ubetemt tid - i dag har han trukket sig helt fra jobbet.

Den beslutning gør ondt på Johannes Lundsfryd Jensen, der er gruppeformand for Socialdemokraterne i Middelfart Byråd.

- Jeg havde gerne set ham fortsætte. Jeg er oprigtigt ked af det, men har også fuld forståelse for, at det er det rigtige for ham, siger Johannes Lundsfryd Jensen.

Han indkalder den socialdemokratiske byrådsgruppe til et møde lørdag, hvor de sammen skal finde en, der kan overtage borgmesterposten frem til kommunalvalget. 

- Der er flere forskellige scenarier klar, som vi skal drøfte i morgen (lørdag, red.). Men det ligger fast, at det bliver en socialdemokrat, der overtager, siger Johannes Lundsfryd Jensen.

Det gør det, fordi konstitueringsaftalen i Middelfart Byråd er lavet sådan, at der er opbakning fra alle partier til, at den person, som den socialdemokratiske gruppe peger på som borgmester, har støtte fra et samlet byråd.

Derudover kommer der lørdag en dato på, hvornår fællesledelsen for Socialdemokratiet i Middelfart afholder ekstraordinær generalforsamling for at finde en ny spidskandidat frem mod kommunalvalget til november.

Gruppeformand Johannes Lundsfryd Jensen beklager, at borgmester Steen Dahlstrøm trækker sig fra posten.
Gruppeformand Johannes Lundsfryd Jensen beklager, at borgmester Steen Dahlstrøm trækker sig fra posten.

Viceborgmesteren tager midlertidigt over

På mandag er der byrådsmøde, hvor den nye borgmester officielt udpeges. Indtil da er viceborgmester Mikkel Dragsmose-Hansen (SF) fungerende borgmester. 

Steen Dahlstrøm vil ikke være tilstede ved byrådsmødet, da han stadig er sygemeldt grundet længere tids arbejdspres samt dødsfald i den nærmeste familie. En sygemelding han offentliggjorde sidste fredag.

I flere medier har Ewii-sagen været nævnt som en mulig udslagsgivende faktor i forhold til Steen Dahlstrøms beslutning om at holde pause fra borgmesterposten. En pause der altså nu bliver vekslet til en varig tilbagetrækning.

Steen Dahlstrøm nåede 31 år som borgmester i Middelfart.
Steen Dahlstrøm nåede 31 år som borgmester i Middelfart.
Foto: Bjarne Lüthcke / Scanpix

- Jeg ved ikke, om det kan have noget med Ewii-sagen at gøre. Jeg kan kun sige, at han har været fremragende som borgmester og har stået for en fantastisk udvikling i kommunen, siger Johannes Lundsfryd Jensen.

Kan få stor betydning ved kommunalvalget

Steen Dahlstrøm har siddet som borgmester siden 1986, og det er derfor en markant skikkelse i både byen og byrådet, som Socialdemokraterne nu må sige farvel til.

Det kan få stor betydning for udfaldet af kommunalvalget til november, vurderer TV 2/Fyns politiske kommentator, Jesper Buch.

Han føler sig overbevist om, at Johannes Lundsfryd Jensen på mandag bliver udnævnt som ny borgmester i Middelfart. 

- Spillet om magten er åbent. Lundsfryd har ikke fået den periode, der skal til for at træde i karakter som borgmester, hvis Dahlstrøm havde trukket sig for et års tid siden. I Odense meddelte Anker Boye sin afgang i november sidste år. Peter Rahbæk Juel kunne derfor forberede sig og blev indsat ved nytår og har nået at opbygge en platform. Det når Lundsfryd ikke, vurderer Jesper Buch.

Johannes Lundsfryd Jensen er ikke i tvivl om, at Steen Dahlstrøms rutine og energi vil mangle i både valgkampen og det kommende byrådsarbejde.

Men han mener ikke, at man allerede nu kan sige, om det får direkte betydning for udfaldet af valget.

Det er for tidligt at spå om. Men der er ingen tvivl om, at Steen har haft stor betydning for kommunen, så den kraft vil vi mangle, siger Johannes Lundsfryd Jensen og påpeger:

- Men der er gode, erfarne kræfter klar til at tage over. 

Hvem skal være borgmester?

Om de kræfter, han taler om, kan være ham selv, der står klar til at overtage borgmesterposten fra Steen Dahlstrøm, vil han ikke forholde sig til.

- Jeg indkalder fællesledelsen til møde, så vi kan finde ud af, hvem der skal være spidskandidat til kommunalvalget, siger Johannes Lundsfryd Jensen.

Jesper Buch er dog ikke i tvivl om, at den socialdemokratiske gruppe vil pege på Johannes Lundsfryd Jensen.

- Jeg kan ikke se andre til at tage over end Johannes Lundsfryd Jensen. Lundsfryd har været den evige kronprins i årevis. Nu får han endelig chancen, vurderer Jesper Buch. 

Fredag skulle Steen Dahlstrøm som borgmester have indviet det nye rådhus i Middelfart. I stedet blev det dagen, hvor han trak sig fra borgmesterposten.
Fredag skulle Steen Dahlstrøm som borgmester have indviet det nye rådhus i Middelfart. I stedet blev det dagen, hvor han trak sig fra borgmesterposten.
Foto: Morten Grundholm

Oversigt

    Oversigt