Efter hård valgkamp: Dyb splittelse og uforudsigeligt valg

Alt kan ske i Assens Kommune, hvor de traditionelle politiske alliancer er sat ud af spillet. Debatten om kommunens skoler har splittet både byråd og borgere.

Tonen har været hård i valgkampen op til kommunalvalget i Assens Kommune. Samtidig har valgkampen været usædvanlig langstrakt. 

Her på dagen før valgdagen er den politiske situation i den sydvestfynske kommune præget af usikkerhed på tværs af næsten samtlige partier. 

quote Valgkampen i Assens har været særdeles indædt, og temaet om skolerne har været den dominerende uenighed

Jakob Risbro, samfundsredaktør på TV 2/Fyn

- Valgkampen i Assens har været særdeles indædt, og temaet om skolerne har været den dominerende uenighed, siger Jakob Risbro, samfundsredaktør på TV 2/Fyn.

Støtte fra mindst 15

Kampen står om i alt 29 pladser i Assens Byråd, og det betyder, at en kommende borgmester skal have støtte fra mindst 15 mandater for at kunne erobre den magtfulde post.

Umiddelbart ser det vanskeligt ud for alle de tre kandidater, der lige nu går efter borgmesterposten.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den siddende borgmester, Venstremanden Søren Steen Andersen, har det seneste år flere gange oplevet at komme i mindretal, for eksempel i det vigtige spørgsmål om kommunens skolestruktur. I valgkampen har borgmesteren forsøgt at slå på, at han ikke har ønsket at lukke skoler.

Den socialdemokratiske udfordrer, Charlotte Vincentz Petersen, stod i februar i spidsen for en ny og utraditionel politisk alliance mellem Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Enhedslisten. Det resultaterede i en snæver flertalsbeslutning om at lukke overbygningen på en skole og helt at nedlægge to andre skoler.

Overraskende manøvrer

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fronterne er i løbet af valgkampen blevet trukket om muligt endnu skarpere op i Assens Kommune, og flere overraskende manøvrer er blevet gennemført fra begge sider., 

Det vakte eksempelvis postyr, da en intern mail blev lækket fra det socialdemokratiske bagland, hvor det blev afsløret, at Socialdemokratiet angiveligt slet ikke går ind for at lukke overbygningen på Tommerup Skole, men ifølge mailen har været nødt til alligevel at gennemføre lukningen efter et krav fra Enhedslisten. Det var angiveligt nødvendigt for at sikre sig et enkelt mandats flertal.

På samme måde er et internt mødereferat blevet lækket i Venstre, som angiveligt afslører partiets valgstrategi, som ifølge referatet blandt andet er gået ud på "at holde vreden i live" over lukningen af skoler frem til valget.

Dyb splittelse

- Undervejs i valgkampen har de lækkede mails og mødereferater vist, hvordan politik i virkeligheden bliver til. Man kan sige, at fløjshandskerne er blevet taget af, og den ufiltrerede politik er kommet frem. Og jo tættere vi er kommet på valget, jo mere indædt er diskussionerne mellem spidskandidaterne blevet, siger Jakob Risbro.

Samtidig er de sociale medier ved dette valg blevet taget aktivt i brug af såvel politikere som borgere. Også her vidner kommentarsporene om dyb splittelse.

På valgaftenen vil det formentlig på den baggrund blive en kompliceret affære at skabe en bred konstituering, som sikrer et sikkert flertal bag en ny borgmester. og som kan skabe ro i Assens Komune. Alt kan ske.

 

Oversigt

    Oversigt