Efter kritik: Odense Zoo indrømmer - vi har ikke gjort det godt nok

To dyrepassere får nu lov at passe dyr igen. Odense Zoo erkender også, at ledelsen ikke har kommunikeret godt nok med sine ansatte dyrepassere og tillidsfolk.

Zoo indrømmer, at den har brudt en aftale om samarbejde, og at medarbejderne ikke har været hørt og inddraget i forbindelse med omorganiseringen og udliciteringen af nye arbejdsopgaver.

Samtidig ændrer ledelsen i de varslede ændringer, så to dyrepassere alligevel ikke udelukkende skal lave mad til dyrene.

quote Vi har ikke levet op til lovgivningen på området

 Jens Odgaard Olsson, direktør, Odense Zoo

Det skriver Odense Zoo mandag eftermiddag i en pressemeddelelse.

- Vi har ikke levet op til lovgivningen på området. Vi er glade for drøftelsen med 3F og vores tillidsmand, og er enige i at det nye samarbejdsudvalg kan sikre det gode samarbejde i haven, siger direktør i Odense Zoo, Jens Odgaard Olsson i pressemeddelelsen.

Sagen kort: 3F rejser sag mod Zoo

Zoo trækker i land

Odense Zoo indrømmer, at medarbejderne ikke har været tilstrækkeligt inddraget i arbejdet med beslutningen om nye arbejdsopgaver og udlicitering af rengøring.

Tillidsmand Søren Linde fortæller, at medarbejderne på mandagens møde fik en indrømmelse fra ledelsen.

- Vi er blevet enige om, at vi nu arbejder efter de retningslinjer, der er gældende for godt samarbejde. Altså at medarbejderne bliver inddraget i sager af større betydning for deres job, siger Søren Linde til TV 2/Fyn.

På et møde mandag er det blevet besluttet, at der bliver nedsat et samarbejdsudvalg, som udarbejder regler for dyrepassernes arbejde i det nye centralkøkken, hvor der skal laves mad til alle dyrene. 

Men i stedet for at det kun er to dyrepassere, der på fuld tid skal lave foder, kommer alle dyrepassere fremadrettet til at tage del i arbejdet.

Samtidig fastholdes det, at arbejdet i køkkenet, hvor der udelukkende skal blandes foder, fortsat er dyrepasserarbejde. En titel, de to medarbejdere ellers stod til at miste - sammen med deres rettigheder som dyrepassere.

- Vi bibeholder ideen om et centralkøkken, men laver en fælles plan, så alle dyrepassere kommer ind i det, og det bliver en del af alles vagtplaner fremover, siger tillidsmanden.

Fra dyrepasser til rengøringsassistent

Udliciteringen af to af havens dyrepassere kører imidlertid videre. To af havens dyrepassere bliver overført til Midtfyns Totalservice, hvor de fremover vil være ansat. 

- De skal gøre rent og arbejde i deres arbejdstøj. Og det ser desværre ud til, at den del af ændringerne kører videre. Det ser ud til, at det er en kamel, vi må sluge, siger Søren Linde. 

Tillidsmanden forklarer, at de fortsat godt kan starte en proces med arbejdsretten og fagforeningen, men at det umiddelbart ser ud til, at det ikke vil ændre noget. 

- Jeg er tilfreds med situation omkring køkkenarbejdet og de kolleger, der er berørte der. Men jeg er også meget trist over, at vi ikke har kunnet finde en løsning for de to kolleger, der er blevet udlicieret, siger Søren Linde. 

 
Fotograf: Sune Jørgensen

De to dyrepassere, der fremover bliver rengøringsassistenter, har været dyrepassere i Odense Zoo i henholdsvis 22-23 år og 11-12 år.

- De er kede af det. De synes ikke, det er særlig sjovt. De er dybt rystede og målløse over, at haven har kunnet finde på sådan noget, siger Søren Linde. 

Tillidsmanden er både glad og ked af det efter dagens møde.

- Vi har fået en halv imødekommelse. Men det er bedre end ingenting, siger Søren Linde. 

Oversigt

    Oversigt