Efter test: Odense klar til vaskeservietter til ældre

Projekt Bad viser masser af positive effekter, konkluderer Odense Kommune.

Odense Kommune er klar til at indføre engangsvaske-servietter som erstatning for vaskefade og etagevask.

Kommunen har netop skrevet kontrakt med en leverandør af servietterne, efter at kontrakten har været i EU-udbud. 

Det sker efter en omfattende afprøvning af servietterne blandt ældre og syge odenseanere.

Rapporten bygger blandt andet på spørgeskemaer fra 48 borgere - heraf er det dog kun de 13, der selv har været i stand til at udfylde spørgeskemaet.

De ansatte, der har været med i projektet, anbefaler varmt servietterne, der ifølge svarene både sikrer borgerne en bedre og fugtigere hud og forbedrer arbejdsmiljøet, fordi det gør det lettere at gennemføre vasken hurtigt og mere effektivt.

"Borgere, som tidligere har haft svært ved at klare den daglige personlige pleje, har med disse produkter kunnet gennemføre plejen. Produkterne er lette at anvende og øger muligheder for pleje, hvor det kan være svært at komme til, hos eksempelvis sengeliggende eller borgere, der ikke vil afklædes. Der er således stor tilfredshed med produkterne og med resultatet af det plejemæssige, både fra medarbejdere og borgere", hedder det i konklusionerne.

Se alle konklusionerne her:  

Odense Kommunes rapport om engangs-vaskeservietter

I Nyborg er der netop indgået budgetforlig med anbefaling af, at servietterne indføres på byens plejehjem som et tilbud.

Kommunen har tidligere gennemført et mindre projekt på plejehjemmet Tårnparken.

Også Slagelse og Stevns Kommuner har blandt andet indført brugen af vådservietter.

I august offentliggjorde Journal of Nursing Education and Pratice et forsøg med 18 ældre, der i 12 dage kunne skifte mellem vandbad og vaskeservietter.

Konklusionen var, at borgerne foretrækker selv at kunne vælge mellem vaskeserviet og anden type vask. Plejepersonalet foretrak vaskeservietten.

 

Oversigt

    Oversigt