Efter Twitter-sag: Politikerne siger nej til skærpede regler

Forslaget om, at der skal indføres regler for, hvor meget embedsmænd må hjælpe politikere i en valgkamp, bliver ikke vedtaget. Rød blok i Odenses byråd har sagt fra.

Der bliver ikke indført skærpede regler for, hvor meget Odense Kommunes embedsmænd må hjælpe politikerne frem mod kommunalvalget i november. Sådan et forslag var ellers på dagsordenen ved et byrådsmøde onsdag aften, men Socialdemokraterne, SF, Radikale og Enhedslisten har stemt nej, og dermed er der ikke flertal for forslaget. 

Diskussionen ved dagens byrådsmøde kommer, efter Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel, i løbet af de sidste dage på TV 2/FYN er blevet beskyldt af flere eksperter for at bruge sine embedsmænd til politisk propaganda på sin kommunalt drevne Twitter-profil. 

Nu har den socialdemokratiske borgmester og hans partifæller altså sammen med resten af rød blok sagt nej til, at der skal indføres skærpede regler på området. 

Inspireret af Region Syddanmark

Forslaget om de skærpede regler blev bragt op af blå blok i Odenses byråd, efter Region Syddanmark før valget i 2013 indførte lignende regler. Reglerne blev igen diskuteret og præciseret på et regionsmøde tidligt i foråret 2017 i kølvandet på sagen om tidligere regionsrådsformand Carl Holsts brug af en embedsmand til valgkamp. Ifølge blå bloks forslag skulle det forbydes at få hjælp af embedsmænd til at sende pressemeddelser med politiske citater ud, ligesom de ikke måtte få hjælp til andre former for politisk kommunikation, som eksempelvis fotos, facebookopdateringer eller hjælp til at få medier til at tage historier op. 

Da Venstre stillede forslaget, sagde partiets politiske ordfører, Bo Libergren, sådan her til TV 2/FYN: 

- Forslaget skal selvfølgelig beskytte embedsmændene mod at blive brugt politisk, men det er også fordi, at vi ikke synes, det er er helt rimeligt, at vi som politisk opposition ikke bare skal slås med de røde, men også skal slås mod rådhusets kæmpestore kommunikationsafdeling, 

Borgmester kaldte forslag unødvendigt

Allerede da Venstre første gang luftede forslaget kaldte Peter Rahbæk Juel det for unødvendigt at indføre nye regler: 

- Jeg kan godt forstå, at især Bo Libergren, der sidder i Regionsrådet, og Venstre kan se et behov for regler ovenpå Carl Holst-skandalen i regionen, hvor der var en sammenblanding mellem det politiske niveau og embedsværket. Men fordi der var en skandale med Venstre i regionen, så behøver det ikke kaste skygger over Odense Kommune, sagde borgmesteren dengang. 

Han mente, at Odense Kommune allerede har de nødvendige retningslinjer: 

 - Så sent som i november sidste år brugte byrådet en hel dag på at diskutere de principper, der er i samarbejdet mellem politikere og embedsmænd, så jeg synes, at vi er godt rustet til den problematik, sagde han.

Den holdning blev Socialdemokratiet altså onsdag aften bakket op i af SF, Radikale og Enhedslisten, og der kommer derfor ikke til at være nye skærpede regler for brug af embedsmænd forud for kommunalvalget.  

 

Oversigt

    Oversigt