Efterårsferie: Kampen om kunderne er uhyggelig

Efterårsferien er en vigtig omsætningsuge for de fynske attraktioner. Uhygge er blevet et vigtigt trækplaster for nogen, mens andre satser på vævning.

Skruemaskinen får sat den sidste skrue i skiltet, der viser vej til Draculas krypt. 

Egeskovs direktør Henrik Neelmeyer hilser på medarbejderen med skruemaskinen, ligesom han også får hilst på en kvinde, der er ved at montere et græskarhoved på en spøgelseskrop langs parkens stier. Overalt er der hektisk aktivitet med at montere flagermus, hekse, og spøgelser.

- Efterårsferien er en meget vigtig uge, for det er en af de få uger på året, hvor skoler og institutioner har lukket. Og det vil sige, at vi har et potentiale for at få besøgende, forklarer Egeskovs direktør.

Henrik Neelmeyer, direktør, Egeskov.
Henrik Neelmeyer, direktør, Egeskov.
Foto: Reza Sahraei

Egeskov har cirka 200.000 besøgende om året, og en stor del af dem skal gerne trækkes ind gennem billetlugerne i efterårsferien. I år skal det altså ske med halloween-tema, der kan give uhyggelige oplevelser, ligesom en anden stor fynsk attraktion, Odense Zoo, lokker med zombie-zoo som tema.

Men for enhver attraktion gælder det naturligvis også, at man ikke må skræmme mulige kunder væk. Derfor understreger Egeskovs direktør, at uhyggen kun plager visse steder af Egeskov. Resten vil han kalde stemningsfuld.

- Det skal være spændende uden at være farligt.

Alternativ til uhygge

Mange steder kan man altså finde uhyggelige oplevelser, der ofte er koblet på halloween-temaet. Men et andet sted på øen melder en ny spiller sig nu ind i kampen om børnefamiliernes opmærksomhed.

Det er Hørvævsmuseet på Krengerup, der for første gang tilbyder aktiviteter i ferien. Sidste år havde museet en udstilling, men da kunne de frivillige godt se, der manglede noget.

- Der var for lidt aktivitet, kunne vi se. Folk, der kom, ville også gerne se, hvordan stoffet blev frembragt, siger Lis Brandt, der er frivillig ved Hørvævsmuseet.

I år er museet fuldt bemandet med frivillige, der kan hjælpe de besøgende i gang med at prøve at væve på en af museets mange væve.

 

Lis Brandt foran Hørvævsmuseets mange væve.
Lis Brandt foran Hørvævsmuseets mange væve.
Foto: Reza Sahraei

- Man kan sagtens nå at væve et armbånd eller et halstørklæde eller en serviet, forklarer Lis Brandt, der dog understreger, at det er en aktivitet, der kræver ro og tid.

- Man må fordybe sig lidt i den aktivitet, man har valgt. Man kan ikke bare komme ind og lige gøre to ting på fem minutter og så gå ud med en ting igen. 

Hvad vil publikum?

Både på Egeskov og på Hørvævsmuseet er man klar til at tage imod feriebørnene og deres forældre eller bedsteforældre.

Vi lavede en forsigtig stikprøve hos en række børn og forældre på vej hjem fra Rosengårdskolen i Odense, for at at se hvilke aktiviteter, de tændte på. Og da var det tydeligt, at uhygge er et tema, der tager kegler hos mange.

- De holder halloween-party rundt omkring, så det er bare med at slå til, siger Sabrina Sharilou, der er mor til Jasmin. Sidstnævnte bekræfter for øvrigt ivrigt, at hun gerne vil prøve noget uhyggeligt i efterårsferien.

Men man behøver naturligvis ikke deltage i aktivitetsræset for at holde efterårsferie. Gitte Madsen, der er ved at hente sin søn på cykel, siger tydeligt nej tak, da vi spørger ind til både zombier og vævning. I stedet forklarer hun familiens planer:

- Sove længe, nattøj, hygge, spil, lege. Det er det!

Hvis du har ideer eller anbefalinger til efterårsferieaktiviteter, er du velkommen til at kommentere artiklen herunder.

Oversigt

    Oversigt