Efterlyser spanske efterkommere på Langeland

Der blev sat en del genetiske aftryk, da Danmark for 200 år siden fik besøg af en stor mængde franske og især spanske soldater.

Alene på Langeland blev befolkningstallet i eftersommeren 1808 omtrent fordoblet.

Og da der for det meste var tale om privat indkvartering, fik mødet mellem spansk og dansk ofte følger - følger, der ses den dag i dag i form af brune øjne og sortbrunt hår.

I forbindelse med udstillingen "Da spaniolerne kom 1808" arrangerer Langelands Museum og Rudkøbing Byhistoriske Arkiv et  "spaniolertræf" i Rudkøbing den 14. juni kl. 12.00.

Museerne søger derfor efter personer, der i deres familie gemmer på en god historie om enten en spansk forfader eller spektakulære oplevelser i relation til de spanske soldater.

Der er fx en beretning om en spansk soldat, der havde fået sig en lokal kæreste og derfor ikke havde lyst til at rejse hjem med kompagniet. Han gemte sig så i et hult træ, hvor kæresten forsynede ham med mad og drikke, til alle spanske og franske kompagnier havde forladt landet.

Arrangørerne forlanger ikke nagelfaste beviser for historiernes sandhed, idet det er den folkelige tradition, der har interesse.

Betingelsen for deltagelse er, at man afleverer sin historie på skrift, idet det er planen at samle alle beretningerne i en lille jubilæumsbog. Der vil naturligvis også være lejlighed til at se udstillingen.

Oversigt

    Oversigt