I det fynske folks tjeneste

Efterskolelukning: De små byer dør

03:01
01:00
01:02
00:50

Lige når man kører ind i Nørre Aaby, ser man tydeligt hvor meget efterskolerne fylder i den lille by.

1 af 5

Folkeskolens 10. klasse er truet, og det kan koste mange fynske efterskoler, men ikke nok med det. Mange fynske landsbyer vil lide betydeligt, hvis den lokale efterskole lukker og elever og arbejdspladser forsvinder.

Som et led i den nye skolereform diskuteres det om 10. klasse skal reduceres til et tilbud for de svageste elever. Det vil betyde, at mange efterskoler må lukke eller skære kraftigt ned.

- Det vil betyde en halvering af elevtallet og en del jobs vil gå tabt, siger forstander på Nørre Åby Efterskole, Kåre Bering Bauer.

Efterskoler spiller en stor rolle i mange små fynske byer og særligt i Nørre Aaby, som har under 3.000 indbyggere, fire efterskoler, over 400 efterkskoleelever og over 100 arbejdspladser på efterskolerne.

Brugsuddeleren i den lokale brugs, Mads Vinther, mener, at det vil være et stort slag for byen, hvis efterskolerne lukker eller må skære ned, som en følge af afskaffelsen af 10. klasse.

- Det vil være et alvorligt slag mod handelslivet i Nørre Aaby. Flere butikker må helt sikkert lukke, hvis efterskolerne forsvinder, siger han.

Og ikke nok med, at efterskoleelever køber ind i de lokale butikker. Nørre Åby Efterskole har de seneste år lavet investeringer, som har gavnet lokalsamfundet.

- Vi har fået lagt fjernvarme ind, og fordi vi er kommet på fjernvarmenettet, har beboerne i området også haft mulighed for at komme på. Desuden har lokale håndværkere renoveret en hel fløj på vores skole og lavet vores stormskader fra stormen i oktoboer, uddyber Kåre Bering Bauer.

Casten Hansen vil kæmpe for efterskolerne

På Fyn findes der i alt 37 efterskoler, som fortrinsvis ligger i mindre byer rundt om på øen.

Carsten Hansen, By, Bolig og Landistriktsminister, mener, at det er vigtigt for de små byer, at man bevarer efterskolerne:

- Efterskolerne er først og fremmest en god mulighed for unge mennesker, og det er her fokus skal være, for i takt med, at efterskolerne løser den opgave, spiller de også en rolle for udviklingen i samfundet. Men de har også en rolle som et stærkt samlingspunkt for de små og mindre byer. Det er en rolle, som jeg godt vil være med til at udbygge sammen med efterskolerne, siger han.

Facebookdebat om efterskolerne

Ved du noget? Så send os et tip