Eksperiment: Udviklingshæmmet kvinde får hovedrolle i film

61-årige Pia Skovgaard fra Langeland er den centrale figur i et nyt eksperimenterende filmprojekt, støttet af FilmFyn.

Pia Skovgaard er aldrig flyttet hjemmefra. Hun bor som 61-årig stadig hjemme hos sin 82 år gamle mor i en lille landejendom på Langeland. Pia er udviklingshæmmet, og har aldrig haft en kæreste.

Sådan er livet for Pia. Men det er samtidig også handlingen i en spillefilm med titlen "At elske Pia". Filmen er produceret og udviklet af dansk-tyske Katja Adomeit med en halv million kroner i støtte fra den regionale filmfond FilmFyn.

Instruktør og fotograf Daniel Joseph Borgman.
Instruktør og fotograf Daniel Joseph Borgman.
Foto: Morten Albek

- Vi har på forhånd valgt at give filmens hovedrolle til en voksen udviklingshæmmet person, og filmen er bygget op omkring Pias virkelige liv på Langeland med sin mor. Filmens manuskript ligger ikke fast, men udvikles løbende sammen med Pia undervejs. Med filmen forsøger vi at kombinere virkelighed og fiktion på en ny og eksperimenterende måde, fortæller Katja Adomeit.

Hemmelig kærlighed
TV 2/Fyn har haft lejlighed til at besøge filmsettet under optagelserne på Langeland, hvor Pia Skovgaard trods vanskeligheder med sit sprog fører det meste af filmens dialog. Filmen optages under primitive forhold i Pia Skovgaards eget hjem, uden at der er ændret i husets indretning.

De utraditionelle omstændigheder er udfordrende for filmens instruktør, Daniel Joseph Borgman. Der flyttes ikke på møblerne og der sættes ikke kunstigt lys. Og replikkerne er en blanding af et løst planlagt manuskript og en improviseret handling, som Pia Skovgaard selv finder på undervejs. Suppleret af ideer fra moderen, instruktøren og producent Katja Adomeit, der også er tilstede under optagelserne. 

- Historien kredser om forholdet mellem Pia og hendes mor, men det hele tager en drejning, da Pias mor en dag går over markerne og ikke vender tilbage. Det vækker et behov hos Pia for at opleve romantisk kærlighed,  noget der aldrig har været i hendes liv, men som hun altid hemmeligt har ønsket, fortæller Katja Adomeit. 

Semi-fiktion
Filmen er ikke tænkt som det store hit i de danske biografer, men resultatet skulle gerne blive en såkaldt semi-fiktiv arthouse-film.

- Vi glæder os over samarbejdet med den fremadstormende producer Katja Adomeit, lyder det fra FilmFyn-direktør Bo Damgaard.

- Katja har fået en række af sine tidligere film udtaget til konkurrence på anerkendte internationale filmfestivaler, og er blevet udvalgt til at være årets danske deltager i det prestigefyldte Producer on the move Networking Programme på Cannes Film Festival.

Filmen "At elske Pia" forventes færdig i løbet af denne vinter, og derefter er det håbet at filmen får internationale visninger, og måske endda bliver udtaget til konkurrence på filmfestivaler.

 Her ses Pia Skovgaard sammen med sin mor Céline Skovgaard.
 Her ses Pia Skovgaard sammen med sin mor Céline Skovgaard.
Foto: Morten Albek

 

Oversigt

    Oversigt