I det fynske folks tjeneste

Ekspert: Pakke løser ikke landmænds problem

Ny bankpakke er kortsigtet symptombehandling for landbruget. Den løser ikke hovedproblemerne, siger ekspert.

Bankpakken hjælper ikke på landbrugets problemer med manglende indtjening, mener en ekspert.

Mens priserne på danskernes boliger i det seneste årti tordnede i vejret, skete det samme for landmændenes jord. Det er landmændenes hovedproblem i dag, hvor mange kæmper med en meget stor gæld.

Og det problem bliver ikke løst med den nye udviklingspakke - af medierne døbt bankpakke 5 - som regeringen fredag blev enig med Venstre, Dansk Folkeparti, De Konservative og Liberal Alliance om.

Det siger Jan Holm Ingemann, der er lektor i landbrugsøkonomi på Aalborg Universitet.

- Man laver en kortsigtet symptombekæmpelse, og det kan være fornuftigt nok, men man har ikke grebet fat om det fundamentale problem, siger Jan Holm Ingemann.

Han kalder det "yderst fornuftigt", at forligspartierne vil få landmændene løftet ud af statens selskab Finansiel Stabilitet og over i et nyt pengeinstitut for landmænd.

Men det er ikke nok blot at oprettet et landbrugsfinansieringsinsitut (LFI) med tre milliarder kroner for de skrantende landmænd. Det løser ikke de underliggende problemer ved at drive landbrug i Danmark, mener han:

- Der er nogle generelle problemer i landbruget, som man ikke løser. Det er for det første, hvordan vi undgår et forløb, hvor jordpriserne løber løbsk, som vi har set i de seneste år.

- Og så har landbruget i de sidste 50 år haft indtjeningsproblemer, siger han.

Ifølge Jan Holm Ingemann vil et vigtigt skridt på vejen til at hjælpe landbruget være at sikre, at erhvervet ikke igen oplever, at prisen på landsbrugsjord eksplodere.

Det kræver, at pengeinstitutterne stopper med at give landmændene lån ud fra de forventede prisstigninger på jord og indtjening. I stedet skal institutterne se på den en indtjening, som virksomheden præsterer.

- Her kan regeringen enten lave frivillige aftaler med den finansielle sektor om, hvordan det skal foregå fremover. Alternativt kan man regulere mere håndfast end i dag om, hvordan man værdisætter landbrugsjord, siger Jan Holm Ingemann.