I det fynske folks tjeneste

Ekspert slår alarm: Bærbare skyld i flere og flere brande

En voldsom brand på Nordfyn, hvor en ung pige blev livsfarligt forbrændt, er prikken over i'et for brandundersøger, der nu vil have myndighederne til at advare mod forkert brug af bærbare computere.  

01:37

Så let opstår en pc-brand.

1 af 2

Hver måned ny brand

-Der går jo nærmest ikke en måned, hvor jeg ikke har en brand forårsaget af en bærbar computer.  Den voldsomme brand på Nordfyn var så tæt på at koste et ungt menneske livet, som det næsten kan komme, så jeg mener tiden er moden til at slå alarm, inden det for alvor går galt.

Sådan siger brandundersøger Søren Mortensen til TV 2/Fyn, efter det nu kommer frem, at han og hans kolleger i Dansk Brand-og sikringsteknisk Institut (DBI) oftere og oftere opklarer brande, hvor bærbare computere er årsagen.

Flere end 30 brande

DBI arbejder primært for politi og brandvæsen, og Søren Mortensen har i sin karriere opklaret mere end 2200 brande.

-Mine kolleger og jeg har de sidste par år haft omkring 30-35 brande, der alle har været forårsaget af en bærbar computer. Og i år har jeg på nuværende tidspunkt haft ligeså mange bærbare computer-brande, som jeg havde hele sidste år, siger brandeksperten.

Pige i livsfare

Det var også ham, der i sidste måned på politites foranledning opklarede branden på Nordfyn, hvor to teenagepiger var uhyggeligt tæt på at brænde inde.

Branden opstod i en computer på et tidspunkt, hvor teenagepigerne sov på husets 1. sal.

Den ene af pigerne, 16-årige Mille Andersen, blev forbrændt på 50 procent af kroppen og svævede i en uge mellem liv og død.

Hun er nu uden for livsfare, men står overfor flere større hudtransplantationer på Rigshospitalets afdeling for brandsår.

Advarer mod bærbare

-Jeg mener, at man som en slags "Oplysning til Borgerne om Samfundet" nu på landsplan burde gå ud og advare og informere om de bærbare computere. Fordi de bliver mere og mere udbredte, og fordi de - hvis de ikke bliver behandlet korrekt - kan skabe endog meget alvorlige brande. Som jeg og mine kolleger altså ser det igen og igen, siger Søren Mortensen.

At branden på Middelfartvej i Ore var forårsaget af en bærbar computer, undrer ikke den erfarne brandundersøger.

-Rigtigt mange familier i det her land har en eller flere bærbare computere. Og ofte er det unge mennesker eller børn, der bruger dem, og de tænker ikke altid over, hvor og hvordan de efterlader dem. Det er vigtigt, at computerens blæser kan arbejde frit og komme af med varmen. Eksempelvis dur det ikke, at efterlade tændte og varme computere i senge, sofaer eller bløde lænestole. Sæt dem i stedet altid på et hårdt underlag, og sluk for dem, når du ikke bruger dem, slår brandefterforskeren fast.

Mor og fire børn mistede livet

Sidste år mistede en ung mor og hendes fire børn livet i en brand i Malmø i Sverige.

En brand, der skyldtes et overophedet batteri i en tændt bærbar computer, der om aftenen var blevet efterladt i en sofa af et af børnene.

-Det er et skrækeksempel og jeg håber aldrig, vi kommer til at opleve noget tilsvarende her i landet, siger Søren Mortensen.

TV 2/Fyn vil gerne høre fra andre, der har oplevet, at den bærbare er brudt i brand.