Ekspert: Stærk Vilhelmsen kan ryste SF

Annette Vilhelmsen har alt det, som Astrid Krag ikke har, og derfor kan SF-valget ryste partiet, tror ekspert.

Det er langt fra en selvfølge, at sundhedsminister Astrid Krag vinder kampen om at blive SF's nye formand. Hendes modkandidat, erhvervsordfører Annette Vilhelmsen, er nemlig langt stærkere, end de fleste tror.

Det vurderer Troels Mylenberg, der i sin egenskab af chefredaktør på Fyns Amts Avis og politisk kommentator har indgående kendskab til den fynske politiker, der søndag eftermiddag proklamerede sit ønske om at blive ny SF-formand.

- Jeg tror, det er en stærkere kandidat, end mange i det københavnske Christiansborg-miljø måske tror. Annette Vilhelmsen er ikke hvem som helst i SF.

- Man skal passe på med at undervurdere en kandidat, der har meget af det, som ledelsens kandidat ikke har: Nemlig erfaring, alder, færdiggjort uddannelse og tyngde i baglandet.

- Det kan godt være, at hun er ny i Folketinget, men hun har en stærk bastion i partiet. Det så vi senest i går (lørdag), hvor hun faktisk blev valgt som ny fynsk spidskandidat foran et SF-koryfæ som Anne Baastrup, siger Mylenberg om 52-årige Vilhelmsen.

Annette Vilhelmsen har siddet 11 år i byrådet i Kerteminde, og da hun sidste år blev valgt ind i Folketinget, var det med 2426 personlige stemmer, og hun slog dermed det hidtidige folketingsmedlem Karsten Hønge.

Chefredaktøren har imidlertid en forventning om, at Astrid Krag i sidste ende vinder urafstemningen, men understreger samtidig, at det er helt afgørende, hvordan valget forløber.

- Jeg tror da, Astrid Krag vinder, for selvfølgelig vil de fleste gøre det, som ledelsen mener, er det fornuftigste, for ellers vil der jo være tale om mytteri, og den situation vil jo næsten være uoverskuelig.

- Men der er simpelthen så stor forskel på, om Annette Vilhelmsen får 15 procent af stemmerne eller 45. Hvis hun får 45 procent, er det simpelthen så tæt på mytteri, som det kan være, og det bliver man nødt til at forholde sig til i SF-ledelsen, siger Mylenberg.

Fordi der nu har meldt sig minimum to personer, vil SF afholde en række medlemsmøder rundt om i landet, hvor kandidaterne kan præsentere sig. Herefter skal medlemmerne af partiet vælge formanden via urafstemning.

Melder der sig mere end to personer, skal der indkaldes til ekstraordinært landsmøde, hvor antallet af kandidater skal reduceres til to, inden medlemmerne kan stemme.

Et eventuelt ekstraordinært landsmøde bliver formentlig afholdt 13. oktober.

Oversigt

    Oversigt