Eksportsucces: Robotkomet femdobler omsætningen

Mobile Industrial Robots vokser hurtigere end Universal Robots gjorde de første år. Derfor indvier virksomheden i dag et nyt domicil i Odense.

Mobile Industrial Robots er vokset med 10 medarbejdere i år og har lige nu yderligere fem stillinger slået op. Virksomheden er vokset ud af sine tidligere lokaler og åbner i dag dørene med tre gange så meget plads i det nye 1200 kvadratmeter store domicil i Tietgenbyen.

Virksomhedens eksport og vækst er gået væsentligt hurtigere end det gik for Universal Robots de første år. Omsætningen i første halvår 2016 er steget med 500 procent sammenlignet med samme periode sidste år. Det er langt mere, end den administrerende direktør Thormas Visti oplevede i sin tid med Universal Robots.

-Vi ser ud til at lave væsentligt højere omsætning, end vi gjorde med UR. En af årsagerne er UR, og at vi har kunnet bruge det eksisterende netværk. Dengang tog noget det meget længere tid at etablere et forhandlernetværk, men det kan vi bygge videre på nu, siger han.

Nyt fynsk fyrtårn

I robotklyngen er der brug for flere markante vækstsucceser til at bane vejen.  Og som tidligere salgschef i Universal Robots, mener Thomas Visti godt, at man kan sammenligne MiR som et nyt fyrtårn indenfor robotvirksomhederne.

- Vi er et eksempel på, at succesen med UR ikke en enlig svale, der er flere på vej i den fynske robotklynge og Universal Robots var ikke en engangsforestilling. Men uden UR havde vi ikke været der, hvor vi er. Vi er kommet hurtigere fra start pga UR, siger Thomas Visti.

Thomas Visti er administrerende direktør i Mobile Industrial Robots, der i sine første år er vokset hurtigere end Universal Robots. 
Thomas Visti er administrerende direktør i Mobile Industrial Robots, der i sine første år er vokset hurtigere end Universal Robots. 

 

Succes skaber jobs

MiRs succes som robotproducent spreder sig på Fyn, og væksten indikerer fremgang hos mange andre virksomheder. Det gælder både kunderne, forhandlerne, jobmarkedet på Fyn og leverandørerne. En af dem er Svend Frederiksen Maskinfabrik i Ringe, der levererer stålstellet til robotten

- MiR er gået fra at være en lille kunde, da de kom ind, til at være en af vores betydende kunder.  Hvis de følger deres vækstplaner, så kan vi blive nødt til at ansætte flere medarbejdere for at følge med, siger direktør Flemming Frederiksen.

 

quote  

- Dermed bliver der plads til en større udviklingsafdeling, så vi teknologisk kan bevare momentum som first mover på markedet, ligesom der er kvadratmeter nok til at skalere produktionen til at holde trit med den kraftige efterspørgsel fra hele verden, siger administrerende direktør i MiR,Thomas Visti.

Nye arbejdspladser på vej

Robot- og automationsvirksomhederne i Odense forventer kraftig vækst i de kommende år - 800 nye job forventes opslået i løbet af i år og næste år.

Medarbejderstaben i MiRs hovedkvarter tæller nu 20 mand og virksomheden forventer at antallet af ansatte vil vokse med 40 procent i løbet af i år. Lige nu mangler de 5 ansatte i Odense. Så i de nye lokaler i Odenses nyere industriområde er der mulighed for yderligere at udvide.

80 procent af robotterne bliver eksporteret til udlandet og det er producenter som Gucci, Kamstrup, Linak, Flextronics og Continental, der er blandt brugerne af logistik-robotterne. Den danskudviklede MiR 100 kan programmeres , så den finder selv vej uden om  forhindringer og ændringer i omgivelserne.

Robotterne transporterer f.ek.s blodprøver i sundheds- og ældresektoren, hvor både sygehuse og plejehjem bruger MiR-robotter til at optimere arbejdsgangene.

Robotter sparer tid

Ideen er at robotterne skal spare både tid og penge for ejerne. Medarbejderen kan bruge sin tid på andet end at flytte produkter fra A til B, og MiR-robotter kører typisk mellem 8-10 kilometer om dagen hos de fleste af kunderne.

Det er brugervenligheden, fleksibiliteten og prisen, der gør at MiR100-robotten giver andre robotter baghjul på det globale marked. MiR har placeret sig i en førerposition på milliardmarked for mobile robotter. Man vurderer at det er et marked i en størrelsesorden på 20 milliarder kroner i perioden 2015-2018. 

 Åbner kontor i Kina

Den tre år gamle robotvirksomhed har fra starten haft en ekstremt aggressiv eksportsatsning, og vækstvirksomheden har på kort tid etableret forhandlernet med 65 dedikerede distributører, der sælger MiRs robotter i 26 lande. Al udvikling og produktion af robotterne sker i hovedkontoret, mens salgssupport og teknisk support også vil ske lokalt rundt omkring i verden.

Det første MiR- kontor på Long Island i New York er netop åbnet i denne uge med  400 kvadratmeter og to ansatte og der er planlagt etablering af et MiR-kontor i Kina i 2017.

- Vi har en global DNA, men vores innovation skaber i høj grad vækst, eksport og nye jobs her i Danmark, siger Thomas Visti.

Milliarder i mobile robotter

Når virksomheden åbner sit nye hovedkvarter i dag, bliver det blandt andre med taler af Odenses borgmester Anker Boye.

- MiR har på rekordtid slået hul på det globale marked for mobile robotter og tegner til at blive en særdeles stor eksportsucces. Udover at skabe gevinster hos brugerne af MiRs robotter, så skaber MiR også en fremgang spændende nye job her på Fyn, siger Odenses borgmester.

Anker Boye glæder sig over det boomende robotmiljø på Fyn med MiR som en af spydspidserne. Han ser virksomheden som et af resultaterne på den 15 år lange målrettede satstning, der ligger bag den fynske robotklynge.

- Selvom det kan lyde paradoksalt, at vi skal automatisere for at skabe arbejdspladser, så er det sådan, vi skaber nye job i Danmark, og derfor er der rigtigt meget at hente, hvis både den offentlige sektor og det private erhvervsliv anvender robotter, siger borgmester i Odense Kommune, Anker Boye.

Fynske investorer bakker op

Væksten har kostet millioner med røde tal på bundlinjen i de sidste to regnskabsår. Sidste regnskabsår var underskuddet på godt 2 millioner kroner, men MiR har opbakning fra en stærk kreds af private, fynske investorer.

Det er bl.a. teknisk chef og stifter af Universal Robots, Esben Østergaard, der har investeret i virksomheden. Han ser et betydeligt marked for de såkaldte cobots.

- Man går fra store tunge maskiner i et bur til moderne robotter, der selv kører rundt og interagerer med mennesker og hjælper dem med at blive mere produktive, siger Esben Østergaard.

 

 

 

Oversigt

    Oversigt