EL: Blå blok og EU forhaler indsats mod farlige stoffer

Det går for langsomt med at fjerne hormonforstyrrende stoffer fra hverdagsting, siger Enhedslisten om studiet fra SDU og Odense Børnekohorte.

Det er på tide, at hormonforstyrrende stoffer bliver fjernet fra ting, som er en del af mange menneskers hverdag.

Sådan lyder reaktionen fra Enhedslistens miljøordfører, Per Clausen, efter at en undersøgelse fra Odense Børnekohorte og Syddansk Universitet har vist, at kemikalier, der findes i blandt andet regntøj, øger risikoen for abort væsentligt.

- Det går alt for langsomt med at fjerne disse stoffer fra hverdagen, siger Per Clausen i en skriftlig kommentar.

Den nye forskning viser, at der er 16 gange større risiko for at abortere, hvis man er udsat for to bestemte hormonforstyrrende stoffer - såkaldte perflourerede kemikalier. De bruges til at sikre, at eksempelvis tøj, møbler og mademballage bliver vand- og fedtafvisende.

Per Clausen kritiserer blandt andet, at modstanden mod at få fjernet de omstridte stoffer har været "massiv" fra "industrien, højrefløjen og EU".

- Vi vil nu tage sagen op med miljøministeren for at få sat mere fart på den proces, hvor vi kombinerer nationale forbud med en offensiv indsats i EU for at få disse skadelige stoffer væk fra vores hverdag. Vi vil ikke acceptere, at vores børn og gravide fortsat bruges som forsøgskaniner for industrien, lyder det fra Per Clausen.

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) har ifølge Fyens Stiftstidende bedt Miljøstyrelsen se på de nye forskningsresultater fra Odense.

- Mit klare mål er, at vi skal have mindre skadelig kemi i vores hverdag, siger hun til avisen.

Hun peger på, at indsatsen især skal foregå i EU, men hun er ikke tilfreds med tempoet i Bruxelles.

Odense Børnekohorte følger 2550 odenseanske børnefamilier fra graviditeten til barnets 18-års fødselsdag.

392 odenseanske kvinder fra kohorten har fået testet blodet for de to nye kemikalier. 56 af dem aborterede - fælles for næsten alle i den sidste gruppe var, at de havde relativt høje koncentrationer af perflourerede kemikalier i blodet.

Oversigt

    Oversigt