I det fynske folks tjeneste

Elektrikermangel på vej: Stigende priser og ventetid

En stigende efterspørgsel på elektrikere kombineret med, at der under finanskrisen ikke blev uddannet lærlinge nok, giver mangel på elektrikere. Branchen advarer om, at priserne stiger, og kunder kommer til at vente.

00:29

Video: Sune Jørgensen

Foto: Jakob Risbro

1 af 2

Det er nu, at du skal få lagt strøm ind i udhuset eller få sat de ekstra stikkontakter op. I fremtiden kan priserne stige samtidig med, at kunderne kan komme til at vente på, at elektrikeren kommer. Det vurderer både elektrikernes fagforbund og en arbejdsgiver.

- Vi har ikke historie for at lade priserne eksplodere, men det er klart, at det kommer nok til at koste noget mere, fordi vi kan risikere, at vi skal give vores dygtige svende noget mere i timen, og det må vi lade smitte af på fakturaen til allersidst, siger Jesper Timming, der er el-installatør og indehaver af Linde El A/S. 

Læs også Byggeboom vil skabe flaskehalsproblemer

Mange forlod faget

Det er et sammenfald af, at en række større byggerier på Fyn kræver mange elektrikere kombineret med, at der under finanskrisen ikke blev uddannet lærlinge nok, der gør, at branchen kommer til at mangle uddannede elektrikere.

- Vi forventer kun, at efterspørgslen bliver større. Der ligger rigtig store byggeopgaver forude, og der er rigtigt store byggeopgaver lige nu, hvor elektrikerne ikke er kommet til endnu, så vi har store forventninger til rigtig god beskæftigelse, siger Erling Jensen, der er afdelingsformand for Dansk El-forbund på Fyn.

I forbindelse med finanskrisen valgte mange elektrikere også at søge væk fra branchen og blive pedeller, varmemestre eller viceværter, og nu forsøger Dansk El-forbund og arbejdsgiverorganisationen Teqnik at tilbageerhverve de elektrikere, der søgte væk.

Elektrikere fra udlandet

Lige nu er ledigheden blandt elektrikere på Fyn 1,4 procent. Det er en smule over landsledigheden som er på en procent. Men i fremtiden vil efterpørgslen stige og det kan betyde, at flere elektrikere på de fynske byggepladser i fremtiden ikke kommer til at tale fynsk eller dansk.

- Det er klart, at store byggerier som Facebook skal bruge rigtig mange elektrikere. Nyt OUH skal bruge rigtig mange elektrikere, og vi  tror ikke på, at når OUH er på sit højeste, at de taler fynsk allesammen på den byggeplads. Det er ikke engang sikkert, at de taler dansk, forklarer Erling Jensen, afdelingsformand i Dansk El-forbund Fyn.

Dansk El-forbund vurderer, at det store behov for elektrikere i Odense og på Fyn vil vare ved de næste otte til ti år.