Eleverne er udfordret efter lærerkonflikt

Professor forudser, at landets 9. klasse-elever vil klare sig markant dårlige end tidligere årgange

Mens solen skinner udenfor, sidder landets 9. klasser mandag i lige rækker indenfor og sveder over den danske stil til afgangsprøven.

Årets elever har fået en måneds mindre undervisning end tidligere elever i 9. klasse på grund af lærerkonflikten, og det vil afspejle sig i afgangsprøverne, mener professor Niels Egelund fra Institut for Uddannelse og Pædagogik.

Han forudser, at årgangen under ét vil klare sig markant dårligere end tidligere årgange.

- Det vil være mærkeligt andet, end at resultatet bliver dårligere i fag som færdighedsregning, der kan bedømmes på en guldvægt. Det bliver sværere at måle, når det handler om dansk stil, siger han.

Niels Egelunds forudsigelse deles af formanden for Danske Skoleelever, Agnete Vienberg Hansen.

- Det ville være mærkeligt, hvis det ikke havde en effekt. Så kunne vi lige så godt altid give eleverne fri i fire uger inden prøverne, hvis det var ligegyldigt, siger hun efter mandagens første skriftlige prøve i dansk stil.

- Det var ikke så sjovt. Jeg havde læst lidt forkert på opgaven, men det gik nogenlunde. Jeg er tilfreds. Jeg har gjort det bedste, jeg kunne, siger Agnete Vienberg Hansen.

Hun mener, at skolerne har været gode til at hjælpe eleverne med at forberede sig til prøverne, efter at lockouten blev standset ved et regeringsindgreb, og lærerne var tilbage på skolerne 29. april.

Nogle kommuner - blandt andet Kolding Kommune - besluttede straks efter lærerkonfliktens ophør kun at undervise kommunens 9. klasser i eksamensfagene, men langt fra alle kommunerne har kompenseret eleverne for den manglende undervisning.

- Der er ingen, der har et samlet overblik over, hvilke kommuner der har givet kompensationstimer. Men det er min fornemmelse, at det ikke drejer sig om ret mange kommuner, siger Niels Egelund.

Ministeriet for Børn og Undervisning har meddelt, at når opgaverne skal rettes, må der ikke tages hensyn til, at eleverne har haft færre undervisningstimer end årgangen normalt har.

- Når det er meldt officielt ud, så kan der ikke tages hensyn, når opgaverne skal rettes, siger Niels Egelund.

De mundtlige prøver ligger i perioden 3. juni til 26. juni.

Oversigt

    Oversigt