Fynsk sti kan blive én af Europas bedste

Middelfart vil gerne kunne tilbyde en af Europas bedste vandrestier. Kommunen har med de første 23 kilometer, der åbner i denne uge, taget hul på en ambitiøs plan.

Bakken ved Svenstrup Strand, lige syd for Middelfart, kan godt mærkes i benene og på vejrtrækningen på en af de varme septemberdage mellem regnbygerne. Måske mest for reporteren, der har følgeskab af Middelfarts borgmester. Og han, der hver fredag løber sammen med en gruppe venner, smiler blot.

quote Jeg har ikke løbet alle 23 kilometer, men jeg har gået dem. Det er virkelig en fornøjelse.

Johannes Lundsfryd Jensen, borgmester i Middelfart

- Jeg har været ude på stien og løbet på den. Den er virkelig dejlig, slår Johannes Lundsfryd Jensen, socialdemokratisk borgmester i bæltbyen fast.

Stien, der meget passende bærer navnet Lillebæltsstien, da den i størst mulig grad er lagt lige ud til kysten, er del af en ambitiøs plan.

Middelfart indvier i denne uge de første 23 af i alt 90 kilometer, der fra grænsen til Nordfyns Kommune i nord og til Assens Kommune i syd skal give lokale og besøgende mulighed for enestående vandreoplevelse.

Leading Quality Trail er målet

- Vi vil gerne være en "Leading Quality Trail", slår geomorfolog Peter Hyldegaard fra Middelfart Kommune fast. Peter Hyldegaard beskæftiger sig med landskabet og dets former. Han tilføjer:

- Det er en sammenslutning af europæiske vandrestier i den absolutte topklasse. For at blive certificeret som en sti i den klasse, er der en lang række krav, der skal være opfyldt.

I Danmark er der indtil videre kun én sti, nemlig Gendarmstien ved den dansk-tyske grænse, der er en Leading Quality Trail. Måske skyldes det de strenge krav til både vejtyper, rutemarkering, kulturen i landskabet og naturen, for blot at nævne nogle af kravene.

- Vi kommer ikke til at opfylde kravene i første omgang. Men håbet er, at når vi får Lillebæltsstien op på de planlagte 90 kilometer, om tre-fire år, så kan vi ansøge og forhåbentlig få godkendelsen, siger Peter Hyldegaard med forventning i stemmen.

Se indslag om Lillebæltsstien.

Perspektiverne er da også store. I vores naboland mod syd, Tyskland, er vandresporten kæmpe stor. 600.000 tyskere er medlem af Deutscher Wanderverband, og blandt dem er der mange vandre-turister. Med en certificeret sti i området ved Middelfart, kan det give indtægter.

- Det er oplagt. Vi håber da også, at der vil være nogle private aktører, der kan udnytte det til noget. Det kunne være bed & breakfast eller andet, der ligger i forbindelse med stien, siger Peter Hyldegaard.

Vandrerute hele vejen rundt om Fyn

I det helt store billede vil det om en årrække være muligt at gå hele vejen rundt om Fyn på stier som Lillebæltsstien. I forvejen findes der 220 kilometer Øhavssti i det sydfynske område. Og der er i de fleste andre kommuner hel- og halvfærdige planer om at lave ruter, der i sidste ende bliver til én, stor fynsk vandrerute.

- Jeg har ikke løbet alle 23 kilomter, men jeg har gået dem. Det er virkelig en fornøjelse, siger Middelfarts borgmester, mens han kigger på et ældre skib, der langsomt sejler forbi på Gamborg Fjord.

Her går første del af Lillebæltsstien
Fotograf: TV 2/Fyn
Rettelse
Der er ikke tale om en af Europas bedste stier på nuværende tidspunkt. Men stien ved Middelfart kan måske blive det.

 

Oversigt

    Oversigt