En af sidste: Modstandsmand hejste flaget

Befrielsesdagen blev søndag markeret over hele landet, men for de fleste danskere er dagen blot en almindelig søndag. Det ærgrer en gammel modstandsmand i Assens, som stadig hejser sit flag og mindes.

For mange, og specielt de unge, er befrielsesdagen for 68 år siden ikke specielt vigtig. Men for 88-årige Harald Olesen er 5. maj altid en festdag.

- Det er vigtigt fordi det markerer en situation i Danmarkshistorien, som vi også kan lære af i fremtiden. Et lands frihed er ikke noget man bare har, det er noget man skal kæmpe for, og det skal de unge også lære, siger Harald Olesen, der for 68 år siden var modstandsmand ved Horsens.

0505 modstandsmand

Hver eneste år hejser han derfor dannebrog, men til hans misfornøjelse er det færre og færre danskere der følger hans tradition.

- Jeg kan godt forstå at de unge kan rende rundt og spekulere så meget på det. Men det ærgrer mig da, at de ikke har lært mere om hvad den dag betyder og holder traditionen i hævd, siger Harald Olesen.

Ud over at markere dagen ved at hejse flaget, så bruger Harald Olesen også dagen til at mindes sine kammerater. Han er den sidste, der er tilbage i modstandsgruppen fra Horsens.

- Nej, de er er allesammen væk nu, og det bliver jo desværre sværere og sværere at fortælle de nye generationer om hvad denne dag betyder for Danmark, siger den tidligere modstandsmand.

Oversigt

    Oversigt