Analyse: Færgerne kan afgøre valget

Nogle af de helt store stemmeslugere fra 2013 genopstiller ikke, og spørgsmålet er, hvor de mange "hjemløse" stemmer finder hen. Valget på Ærø bliver det mest uforudsigelige i mange år.

Ærø Kommune skal have ny borgmester. Stemmeslugeren Jørgen Otto Jørgensen genopstiller ikke efter mange år i politik, og det efterlader et stort tomrum på den socialdemokratiske liste.

Socialdemokraterne fik et godt valg i 2013, og en del af fremgangen skyldes uden tvivl, at Jørgen Otto Jørgensen var i stand til at trække stemmer fra andre partier og lister.

Det samme kan man også sige om en anden stor stemmesluger fra sidst, Søren Vestergaard fra Borgerlisten Ærø Plus. Han genopstiller heller ikke denne gang. Jørgen Otto Jørgensen og Søren Vestergaard fik tilsammen omkring 20 procent af de afgivne stemmer på Ærø.

quote Det helt store spørgsmål er derfor, hvor de mange "hjemløse" stemmer finder hen denne gang. 

 

Når der så samtidig er kommet 400 nye tilflyttere og et tilsvarende antal vælgere er afgået ved døden siden 2013, kræver det ikke den store valgforskereksamen at regne ud, at kampen om magten på Ærø står helt åben.

Valgets hovedpersoner

Der er da heller ingen, som tør spå om valgets udfald eller sætte navn på den kommende borgmester.

Men vi vover alligevel det ene øje og bringer her et par sandsynlige navne i spil.

Den ene er den konservative Anders Johansson. Den anden socialdemokraten Ole Wej Petersen.

Derudover er der to eller tre "dark horses", som står og tripper i kulissen. Det er Venstres spidskandidat Lennart Mogensen samt spidskandidaterne for øens to borgerlister Carl Jørgen Heide fra Ærø Plus og Bent Juul Sørensen fra Ærøs Fremtid. 

For at forstå, hvorfor lige netop de navne er spil, skal man læse det politiske spil omkring færgeruterne.

Et færgevalg.

Færgerne til og fra øen har altid været et emne, som kan få ærøboerne op i det røde felt. Således også kort før valget i 2013, hvor politikerne efter mange års tilløb valgte at nedlægge færgen fra Marstal til Rudkøbing. 

Men nu er der en ny færge på vej til Marstal. Det private rederi Ærøexpressen er tæt på at have finansieringen på plads og gør klar til at besejle den nedlagte rute fra 2019.

Dermed er færgerne tilbage i valgkampen, selv om kommunalbestyrelsen slet ikke har indflydelse på, om der skal være en privatdrevet rute til Langeland. 

Men politikerne kan gøre det sværere for Ærøekspressen ved at stille forhindringer op. For eksempel skal den nye kommunalbestyrelse i 2018 tage stilling til, om kommunen skal imødekomme rederiets ønske om at få et samarbejde om billetpriser og salg.

Marstal glemmer ikke

Marstallerne i den traditionelt sikre konservative højborg har ikke glemt, at det var deres egen konservative borgmester, som var med til at lukke færge-ruten før sidste kommunalvalg.

quote Meget tyder derfor på, at en del af valgkampen 2017 igen kommer til at handle om færger

 

Men en del af de tabte stemmer finder formentlig hjem til partiet denne gang.

Den konservative spidskandidat Anders Johansson er positiv stemt overfor Ærøexpressen. Det samme gælder Flemming Boye fra Dansk Folkeparti og Carl Jørgen Heide fra Ærø Plus.

Hvis trekløveret ellers kan mønstre et flertal på valgnatten hedder borgmesteren med stor sandsynlighed Anders Johansson.

Men de private færgeplaner møder også modstand. Især i Venstre, Socialdemokratiet og Ærøs Fremtid. De frygter, at den private færgerute vil tage passagerer fra de kommunale færger og dermed udhule kommunens økonomi.

Spørgsmålet er dog, om de tre partier kan finde ud af at samarbejde, hvis de får flertal. Men deres bekymringer over det private færgeinitiativ kan betyde, at de trods uenigheder finder sammen på valgnatten, hvis de har flertallet. I så fald vil Ole Wej Petersen formentlig løbe med borgmesterposten.

Kun spekulationer

Det er alt sammen selvfølgelig kun spekulationer, og man skal ikke udelukke, at Bent Juul Sørensen, Flemming Boye eller Lennart Mogensen hver især kan bringe sig selv i spil til borgmesterposten.

De tre må betegnes som magtspillets jokere. De fik alle flotte personlige stemmetal i 2013, og hvis de denne gang formår at få fat i de "hjemløse" vælgere, kan der hurtigt opstå helt nye alliancer eller "uhellige" alliancer, som ændrer billedet fuldstændigt.

Derfor er valget på Ærø det mest spændende og mest uforudsigelige i mange år.

 

 

Oversigt

    Oversigt