Ti vildsvin på ti dage: Endnu et ilanddrevet vildsvin er hentet på Ærø

Mandskab fra Beredskskabsstyrelsen Sydjylland kører i pendulfart til Ærø for at hente døde vildsvin ved kysten. Onsdag hentede de vildsvin nummer ti.

På ti dage er ti døde vildsvin fundet ved Ærøs kyster.

Det bekræfter chefkonsulent ved Fødevarestyrelsens Dyresundhedskontor, Stig Mellergaard. Han forklarer, at det svarer til, at der i perioden er kommet det samme antal, som normalt driver i land i Danmark i en periode på 10 til 15 år. 

- Vi betragter det som en event, siger Stig Mellergaard. 

Han har tidligere gættet på, at der kunne være tale om en so med sine smågrise. Men da antallet nu støt er vokset til ti, har han lagt den teori på hylden. 

- Man ved ikke, hvor pokker de har været. Men det er nok en flok, der er blevet fanget i en strøm, siger han.

Vildsvinene stammer sandsynligvis fra Tyskland, hvor de kan være druknet eller skyllet væk i forsøget på at krydse en flod, men det vides ikke med sikkerhed. Stig Mellergaard har vendt det med sine tyske kollegaer, som ikke kan pege på en bestemt begivenhed, der skulle have ledt til så mange vildsvins død. 

Svinetransport i pendulfart 

Når Fødevarestyrelsen modtager anmeldelser om døde vildsvin i dansk natur, kontakter de Beredskabsstyerlsen, som står for afhentning af dyrene. Derfor har Bereskabsstyrelsen Sydjylland efterhånden været en del på Ærø siden 21. oktober, hvor det første vildsvin blev hentet. 

- Vi kører efter nogle helt bestemte procedurer efter anvisning fra Fødevarestyrelsen. Det er dem, der udstiller retningslinjerne, siger Hans Iversen, senoirsergent ved Beredskabsstyrelsen Sydjylland.

Hver gang, et nyt vildsvin dukker op, tages der bestik af den konkrete situation. 

- Det er meget forskelligt, hvad vi gør, når vi skal have dem væk derfra. Det afhænger blandt andet af, hvor og hvor længe vildsvinet ligger, siger Hans Iversen. 

Normalt kan døde vildsvin optræde i den danske natur en eller to gange om året. Men den usædvanlige situation taget i betragtning, tør seniorsergenten ikke gætte på, om der skyller flere op på Ærø. 

- Det kan godt være, vi skal afsted igen, siger han. 

Oversigt

    Oversigt