Energirigtig landsby

Det skal være nemmere at renovere sit hus, så det bliver energirigtigt. På Sydfyn kan boligejerne fremover få gratis rådgivning. Og udover at hjælpe miljøet skal ordningen skaffe nye arbejdspladser.

Lørdag var der energimesse i Vester Skerninge for fynboer, der lige mangler at tage det sidste skridt i forhold til energirenovering.

- Usikkerheden er, hvem skal gøre det under hvilke betingelser. Og der synes jeg, at de oplæg der har været har været med til at give en form for sikkerhed om, at man kan få den rådgivning som man har brug for, siger Thomas Visby fra Ulbølle.

Og det er netop behovet for rådgivning, en ny forening bygger på. Energilandsby 5762.

- Vi tror, at det er der en af de store udfordringer er, det er at mange boligejere vil måske gerne men er i tvivl. Og tvivlen afholder dem fra at gøre noget, men ved at give dem gratis vejledning så kan vi komme forbi tvivlen, siger formand for Energilandsby 5762 Rudi Rufort Kragh.

Foreningen af den første af sin art på Fyn, og ambitionen er, at der skal skabes lyst til at energirenovere på hele Fyn.

Postnummer 5762, i alt otte landsbyer med deres huse, går i front.

- Nu starter vi med de 1800. Men allerede om et eller to år er vi udenfor Svendborg Kommune, siger Rudi Rufort Kragh.

Penge og anerkendelse

Det lokale initiativ, der skal sikre klimaet og skabe nye job høster anerkendelse. De har fået fire millioner kroner fra Energifinden og Svendborg Kommune.

- Det er et fantastisk godt projekt, der er udviklet, siger Svendborgs borgmester Curt Sørensen (S).

- Det her skaber rigtig mange nye, gode arbejdspladser, og samtidig er det jo rigtig godt for klimaet. Og det er en indsats vi allesammen skal være med til at løfte, og der er det nogle af spydspidserne vi ser her, siger Pernille Rosenkrantz-Theil (S), der er energiordfører.

Oversigt

    Oversigt