Engagementet i top: 1.000 unge hylder demokratiet med stor fest

Stemningen var rigtig god, da flere end 1.000 unge fynboer fredag eftermiddag deltog i åbningsfesten for pop-op-mediet Stem'rne, der skal flå flere unge til at stemme ved kommunalvalget.

Flere end 1.000 unge fynboer hyggede fredag eftermiddag med politisk snak, debat og hip-hop, mens de hyldede demokratiet og deres egne demokratiske muligheder til den store åbningsfest for medie- og ungeprojektet Stem'rne.

Udover de mange unge havde kickoff- og debat-arrangement i Odeon i Odense deltagelse af blandt andet flere fynske folketings- og byrådsmedlemmer, der deltog i debatten med de unge vælgere.

quote Det handler jo om, hvad der kommer til at gøre ens lokalområde godt, så derfor synes jeg, man skal stemme til kommunalvalget

Christina Buur Nikolajsen, Nordfyns Gymnasium

Mange af deltagerne var fra de fynske gymnasiale udannelser, og for flere af dem er vejen til deltagelse og engagement i lokalpolitikken ikke så lang.

- Generelt synes jeg, at politik er spændende, så der er ikke så meget, der skal gøres for, at jeg synes, at kommunalpolitik er interessant, siger Christina Buur Nikolajsen, der til hverdag går i 2.g på Nordfyns Gymnasium.

- Det handler jo om ens lokalområde

Hendes venner er ikke lige så interesserede i valget og de kommunale beslutninger, som Christina Buur Nikolajsen selv er. Det får hende dog ikke til at forsøge at overbevise omgangskredsen om det væsentlige i lokalpolitikken.

- Det er lidt deres eget valg, synes jeg. Men jeg synes selvfølgelig, at de skal engagere sig i det og bruge deres stemme, fordi det er vigtigt, og det handler jo om det kommunale, om ens lokalområde, siger Christina Buur Nikolajsen og uddyber:

- Det handler jo om, hvad der kommer til at gøre ens lokalområde godt, så derfor synes jeg, man skal stemme til kommunalvalget, mener Christina Buur Nikolajsen.

Hun bakkes op af sin veninde og medstuderende, der nærmest ser det som en selvfølge at bruge sin demokratiske ret i stemmeboksen til kommunalvalget.

Hvad er Stem'rne

- Så kan vi have en indflydelse på, hvem der skal bestemme og hvem der skal have indflydelse på, hvad der sker. Derfor synes jeg, at det er ret vigtigt at stemme, siger Rikke Nørregaard, der også går i 2.g på Nordfyns Gymnasium.

Mange af de unge, som TV 2/Fyn mødte i Odeon, var kommet til arrangementet for at blive klogere på både de politiske partier og ditto processer.

- Jeg tror, det bliver spændende - også fordi vi har arbejdet med det i skolen op til det her også. Så jeg håber på at få noget viden omkring de forskellige partier, siger Jacob Valentin, der går på Odense Katedralskole.

37 korrespondenter

Stem'rne samarbejder med en række fynske uddannelsesinstitutioner, og de største medietalenter fra hvert gymnasium er ovenikøbet blevet udvalgt til at være korrespondenter på projektet. I alt 37 unge fynske gymnasieelever er udvalgt til at være korrespondenter på projektet.  

For dem er det vigtigt at få spredt budskabet til deres medstuderende, at de unge rent faktisk har masser at skulle have sagt - også til noget så umiddelbart voksent og tørt som et kommunalvalg.

- Os unge, det er jo os, der har mulighed for at stemme til kommunalvalget. Vi har mulighed for at få indflydelse på vores by og der, hvor vi bor, siger Kamilla Bartkær, der går på Mulernes Legatskole i Odense.

- Jeg vidste ikke, at jeg faktisk kunne have så meget indflydelse på det. Jeg vidste ikke, hvordan det foregik, hvor det var. Så min interesse er klart blevet vakt, siger Kamille Bartkær.

Kyndig vejledning

Korrespondenterne får journalistisk oplæring og coaching, så de bliver klædt på til at dække valget for deres medstuderende. 

En af dem, der hjælper de unge journalistspirer, er TV 2-værten Karin Cruz. Hun er imponeret over de unge, der ikke skjuler deres holdninger til samfundet. 

- De tager i hvert fald stilling. Det er helt tydeligt, at de har nogle gode spørgsmål - lige nu sidder de her og diskuterer, hvordan man får indflydelse på et kommunalvalg. Det synes jeg er en meget god problematik at tage op. Nu taler de om en skaterpark i Kerteminde, og det er jo sådan noget, der fylder hos de unge mennesker. Noget helt banalt i deres hverdag, som får dem op på neglene og får dem til at tage stilling og engagere sig i samfundet, siger Karin Cruz.

Selv var TV 2-værten ikke interesseret i kommunalvalg og ditto politik, da hun var 18.

- Nej, det var jeg ikke. Og jeg tror, at det er kommet stille og roligt. Jeg tror ikke, jeg var derhenne på det tidspunkt, så jeg synes jo egentlig, at de muligheder, vi har i dag, hvor man kan deltage i sådan noget her, gør en forskel. Oplysning til de unge, og så er de jo medbestemmende. De har også mulighed for at få sat deres aftryk på den debat, der kører nu, påpeger Karin Cruz. 

Oversigt

    Oversigt