I det fynske folks tjeneste

Enhedslisten går frem på Fyn

Liste Ø's fremgang i meningsmålingerne slår særligt igennem i hovedstaden. Her står EL til at slå Venstre, men også Fyn får en MFer fra Enhedslisten.

Enhedslisten stormer ikke alene frem i meningsmålingerne. Med udsigt til tre mandater i København står Liste Ø således til at blive større i hovedstaden end både Venstre og Dansk Folkeparti, hvis der var folketingsvalg i dag.

Det viser en landsprognose netavisen Altinget.dk har lavet for, i hvilke storkredse partierne får valgt deres mandater.

Enhedslisten går på en måned - fra majs meningsmålinger til junis - hele tre mandater frem, og de ventes nu at falde i henholdsvis København, Nordsjælland og Fyn.

Står til fordobling

Det betyder, hvis Altinget.dks prognose skulle blive omsat til det endelig valgresultat til efteråret, at Enhedslisten får tre mandater Københavns storkreds, samt ét mandat i henholdsvis Københavns omegn, Nordsjælland, Sjælland, Fyn, Østjylland og Nordjylland.

I alt ni mandater står Danmarks røde parti til at få. Det er mere end en fordobling i forhold til folketingsvalget i 2007, hvor Liste Ø lige netop slap over spærregrænsen med fire mandater.

Partiets populære politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, er netop opstillet i Københavns Storkreds.

Ifølge landsprognosen vil regeringspartiet Venstre og Dansk Folkeparti hver kun få to mandater i hovedstaden.

Metoden bag tallene

Søren Risbjerg Thomsen, Aarhus Universitet, som har lavet landsprognosen for netavisen, indsamler hver måned alle troværdige meningsmålinger og beregner ud fra dem et såkaldt kvalitetsvejet gennemsnit af disse målinger.

Søren Risbjerg Thomsen beregner så, hvor mandaterne falder - det sker også ved at indregne ikke mindre end 65.000 nylige Gallup-interviews og 7.000 Norstat-interviews.

Ved du noget? Så send os et tip

Ny forbedret app til dig
Ny forbedret app til dig
Ny forbedret app til dig

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.