Enhedslisten: Nej til ny S-borgmester med DF's mandater

DF i Svendborg har flere gange truet med at bryde et eventuelt blåt flertal efter kommunalvalget til efteråret og pege på socialdemokraten Bo Hansen.

Samarbejdet mellem Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne har på det landspolitiske plan aldrig været tættere.

Spørgsmålet er, om det tætte samarbejde kan forplante sig til kommunerne og bane vejen for, at Socialdemokratiet kan snuppe nogle af Venstres borgmesterposter efter kommunalvalget. 

Det er i hvert fald håbet i den socialdemokratiske partitop, som ser store perspektiver i et tættere lokalt samarbejde mellem DF og S.

- Jeg kan mærke, når jeg kommer rundt i landet, at der er et rigtig godt samarbejde mellem socialdemokraterne og lokale folk fra Dansk Folkeparti, sagde Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen tidligere på sommeren.

Meldingerne fra S-toppen har givet panderynker hos en række Venstre-borgmestre. Ikke mindst i Svendborg, hvor Lars Erik Hornemann i den forløbne valgperiode har haft problemer med Dansk Folkeparti, som var med til at pege på ham i 2013.

Det dårlige samarbejde har betydet, at DF's spidskandidat, Dorthe Ullemose, hen over foråret har raslet med sablen og flirtet med Socialdemokratiet.

- De partier, der vil samarbejde om den politik, vi ønsker at føre, dem samarbejder vi med efter kommunalvalget. Det er ikke sikkert, at det bliver sammen med Venstre. Det kan lige så godt være sammen med Socialdemokratiet, sagde Dorthe Ullemose til Fyns Amts Avis 15. april 2017.

Men nu melder Enhedslisten klart ud, at det i så fald bliver en konstituering uden Enhedslisten. 

quote Jeg kan ikke forestille mig, at vi kommer til et indgå i en konstituering med Dansk Folkeparti. Heller ikke selv om det kan bane vejen for en socialdemokratisk borgmester.

Jesper Kiel, Enhedslisten.

- Jeg kan ikke forestille mig, at vi kommer til at at indgå i en konstituering med Dansk Folkeparti. Heller ikke selv om det kan bane vejen for en socialdemokratisk borgmester. Hvis en socialdemokratisk borgmester skal regere under et borgerligt flertal, vil han jo ende som en lus mellem to blå negle, og det medvirker vi ikke til, siger Enhedslistens Jesper Kiel i dag til TV 2/Fyn.

Dermed kan Socialdemokratiets spidskandidat, Bo Hansen, godt opgive sine drømme om at bryde et eventuelt blåt flertal efter kommunalvalget ved at lade Dansk Folkeparti komme med i en konstitueringsaftale, lyder det fra TV 2/Fyns politiske kommentator, Jesper Buch.

- Enhedslisten står stærkt i Svendborg, og jeg har svært ved at se en parlamentarisk situation, hvor Bo Hansen kan blive borgmester uden Enhedslistens mandater, siger Jesper Buch, som mest opfatter meldingerne fra Dansk Folkeparti som "tomme trusler".

quote Dorthe Ullemose har ført en meget agressiv og konfrontatorisk retorik i forhold i til Venstre, så det bliver da spændende at høre, hvilken forklaring hun vil komme med, hvis hun efter valget alligevel peger på Lars Erik Hornemann

Jesper Buch, politisk kommentator

- Men Dorthe Ullemose har ført en meget agressiv og konfrontatorisk retorik i forhold i til Venstre, så det bliver da spændende at høre, hvilken forklaring hun vil komme med, hvis hun efter valget alligevel peger på Lars Erik Hornemann, siger Jesper Buch, som samtidig kalder udmeldingerne fra Enhedslisten politisk og taktisk kloge.

- Man kan sige, at Enhedslisten allerede før valget har sikret sig, at DF ikke kan spille rød og blå blok ud mod hinanden med det formål at få mere indflydelse end deres mandater rækker til, siger Jesper Buch.

TV2/Fyn har forsøgt at få et interview med Dorthe Ullemose, men hun har ikke ønsket at stille op og svare på spørgsmål. Til gengæld skriver hun i en kort kommentar, at "DF ønsker politisk forandring".

"DF peger ikke på nogen bestemt borgmesterkandidat. Vi går heller ikke i valgforbund med nogen, og dem der vil samarbejde om vores politik, samarbejder vi med", skriver Dorthe Ullemose.

Mere om sagen på TV2/Fyn kl. 19.30

 

 

 

 

Oversigt

    Oversigt