Ensomhed på menuen til julefrokost

Salget af frysepizzaen Grandiosa i Norge topper juleaften. For selvom julen optimalt set er lig med lykke, så er julen for mange lig med ensomhed.

Selvom julen ideelt set er fyldt med fornøjeligt samvær og glade gæster, så er virkeligheden en anden for mange mennesker. Ensomheden kan hænge tungt på juletræet, og stemningen kan være helt nede under julekrybben.

Ensomhed pakket ind i hysterisk julekabaret

Det mener sæsonens hold af skuespillere og instruktør - By Proxy, som de kalder sig - på Teater Momentum, og det sætter de fokus på i årets julefrokostforestilling: Lugten af andre. En hysterisk og grotest kabaret om ensomhed, som de selv kalder den.

- Julen er for mange en sindssygt ensom tid, så det er et almengyldigt tema, som vi gerne vil belyse. Og så har vi fundet ud af, at det faktisk er oppe i tiden at turde tale om ensomhed. Det er nærmest en trend, fortæller teaterleder Marianne Klint fra Teater Momentum

Helt til grin

Det lyder farligt alvorligt at dykke ned i ensomhed til en juleforestiling, kan man godt tænke. Er der slet ikke noget at være glad for og grine af, hvis man dukker op til forestillingen?

Jo, det er der i den grad. I følge teaterleder Marianne Klint laver man ikke andet end at grine.

- Det er faktisk helt til grin. Hvis man tænker efter, er det jo tragisk, at så mange lider under ensomhed, men holdet her har en gakket og satirisk tilgang til emnet, fortæller Marianne Klint.  

Sovs over hele teateret

Det er 9. år i træk, at Teater Momentum byder på kombinationen af juleforestilling og julefrokost. Det første år var teateret voldsomt ambitiøst og endte med at have sovs ud over det hele, en fancy kok i gården og en lidt for dyr menu. Der kom alligevel mange mennesker, men de praktiske udfordringer var lige lovligt store.

Ambitionerne er siden blevet justeret, så menuen dels er blevet billigere, og det dels er blevet muligt at se forestillingen uden at spise først.

- Det er vigtigt for os at holde fast i det unge publikum, der måske ikke har så mange penge, siger Marianne Klint.

Ensomhed sovset ind i jul

Selvom temaet er alvorligt og kommer tæt på tristhed og ensomhed i julen, så er forestillingen efter sigende sølet til i rå mængder julehygge, julesange, jule-tv og nisser, slæder, risengrød og hvad man ellers kan komme på i den kategori.

Forestillingen Lugten af andre kan opleves frem til d. 21. december på Teater Momentum i Odense.

Julen er hjerternes fest, siger klicheen. Men nogle gange er der skår i hjertet. På teater Momentum i Odense sætter de i året juleforestilling fokus på juleensomhed. Det fortæller Signe Ryge meget mere om i dagens Fyn Live.
Julen er indbegrebet af familiehygge, glade gæster og lykkeligt samvær.Eller er det? Teater Momentum i Odense sætter fokus på jule-ensomhed i deres årlige juleforestilling.

 

Oversigt

    Oversigt