Brystkræft: Nu skal behandlingen skræddersyes til kvinderne

Ud af de knap 4700 kvinder, der hvert år bliver ramt af brystkræft er der knap 1200 af kvinderne, der dør. 1300 af dem vil på et tidspunkt få et tilbagefald, og resten bliver helbredt.

Kvinder med tilbagefald af brystkræft får nu muligheden for at få et målrettet behandlingsforløb, der er tilpasset til hver enkelt patient. Forsker fra OUH Malene Grubbe Hildebrandt søger penge gennem Et Sundere Fyn, til at hjælpe flere kvinder der får den forfærdelige sygdom.

quote Udover, at den kan spore kræften mere præcist, kan den også klarlægge om kræftbehandlingen virker efter hensigten.

Forsker Malene Grubbe Hildebrandt

En ny scanningsmetode gør det nemlig muligt at give mere præcise billeder af, hvordan sygdommen udarter sig. Det er en såkaldt kombineret PET/CT scanner - der ved hjælp af et sukkerstof kan vise, hvor kræften helt nøjagtigt befinder sig i kroppen.

- Formålet med den særlige PET/CT scanning er, at den er mere nøjagtigt end tidligere anvendte scannere som for eksempel en CT eller MR scanner. Udover, at den kan spore kræften mere præcist, kan den også klarlægge om kræftbehandlingen virker efter hensigten, fortæller Malene Grubbe Hildebrandt til TV 2/FYN.

Hvis projektet bliver en realitet, kan de kræftramte kvinder se frem til at blive scannet hver tredje måned med det nye udstyr. Se her, hvordan:

 

 

Ny forskning er bedre

Når kræften kommer tilbage vil den ofte have spredt sig til andre organer. Spredningen af kræft kalder man også for metasterende brystkræft, hvor der opstår en eller flere nye dattersvulste.

Det skete for Grethe Dahlquist for syv år siden, der efter 18 kræftfrie år, måtte se sig uhelbredelig syg af brystkræft. For når kræften rammer i anden omgang, handler det ikke om helbredelse længere, men om overlevelse.

- Det var ikke noget jeg havde regnet med, at jeg skulle have igen. Altså efter 18 år så regner man med, at man er total fri fra brystkræft. Men det var jeg så ikke, fortæller hun til TV 2/FYN.

quote Jeg kan godt blive i tvivl om CT-scanneren har set det hele.

Grethe Dahlquist

Selvom hun i dag, i følge hende selv, lever et godt liv med kræften, kan hun alligevel godt være bange for, at lægerne ikke ser det hele.

- På trods af, at jeg går til regelmæssige kontroller, er jeg ikke helt tryg ved metoden. Jeg kan godt blive i tvivl om CT-scanneren har set det hele, siger Grethe Dahlquist.

Dansk Brystkræft Organisation håber på bedre overlevelse

Sygdommen, der rammer hver syvende kvinde, er den hyppigste kræftsygdom blandt kvinder i Danmark. Og cirka hver anden kvinde, der har været ramt af sygdommen vil på et tidspunkt få et tilbagefald.

Hos Dansk brystkræft organisation byder man det nye projekt velkommen.

- Det nye ved det her projekt er, at det er en anden undersøgelse end den man har i dag. Og det synes jeg er rigtig godt. Man kan hurtigere se virkningen af behandlingen, og virker den ikke, så kan man hurtige skifte til et andet præperat, og det kan altsammen være med til at forlænge overlevelsen, siger Marie Lykke Ramussen fra Dansk Brystkræft Organisation.

Hvis Malene Grubbe Hildebrandt vinder millionen, håber hun, at det kan hjælpe de mange kvinder, der rammes hvert år.

- Vi har en forventning om, at det giver et bedre forløb. Og hvis man kan tilrettelægge behandlingen mere målrettet i forhold til, hvordan sygdommen udvikler sig, så kan man også tænke, at det kunne få indflydelse på overlevelsen, siger hun.

Du kan stemme på det forskningsprojekt du synes skal vinde her:

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 

 
 

 

Oversigt

    Oversigt