Etnisk team hjælper med krydset

De vælgere, der ikke kan dansk, får i dag hjælp til at stemme. Det nye tiltag afprøves på Abildgårdskolen i Odense.

Skolen stiller nemlig et antal tolke, eller et såkaldt etnisk team, til rådighed for de vælgere, der har sproglige problemer.

- Vi stiller med de fire største sprog her i området. Vi dækker arabisk, somali, tyrkisk og vietnamesisk, så der er en stor chance for, at vi kan ramme nogle af de vælgere, der har sproglige barrierer, fortæller konsulent Omar Bibi fra Odense Kommune.

Etnisk Information er et pilotprojekt, der er iværksat af Odense Kommune. Tolkene er til dagligt to-sprogede medarbejdere ved kommunen.

- Ved sidste valg var der en del ugyldige stemmesedler herude, fordi folk ikke vidste, hvordan de skulle udfylde dem. Så vi håber, vi kan formindske antallet af stemmer, der går til spilde, fortæller Integrationschef ved Odense Kommune, Birgitte Vinsten.

Normalvis er det de valgtilforordnede, der vejleder i at læse stemmesedlen.

- Ved at vælge embedsmænd, der er neutrale, undgår man en mistanke om, hvad der bliver talt om, siger integrationschefen.

Vælgerne er glade for det nye tiltag.

- Det er fint, for der er mange, der ikke kan det danske sprog hundrede procent, siger Hüssyein Ali fra Odense på sin vej til stemmeurnerne.

Om ordningen skal gøres permanent, vurderer kommunen efter valget.

Oversigt

    Oversigt