TV2: Dom betyder ikke at vi automatisk skal betale

TV2 har ifølge EU-Domstolen modtaget ulovlig statsstøtte. Men TV2 mener ikke, at de automatisk skal betale.

Opdateret klokken 14.00

Torsdag er det endeligt afgjort ved EU-Domstolen, at TV2 modtog ulovlig statsstøtte i en årrække fra 1995-2002.

En afgørelse, der ikke kommer bag på TV2, fordi man i foråret fik en forvarsel om udfaldet, da generaladvokaten i EU-Domstolen kom med en anbefaling til dom, der gik samme vej.

- Vi tager dommene til efterretning. Vi var forberedt på, at EU-Domstolen ville følge generaladvokatens forslag.

- Det er et grundvilkår, at der føres sager mod os på baggrund af den tidligere finansiering af TV2, og spørgsmålet om ulovlighedsrenter skal nu afgøres af de danske domstole, siger TV2's administrerende direktør Merete Eldrup.

Hun henviser til, at det nu skal afgøres i Østre Landsret, om TV2 skal betale penge tilbage for den ulovlige støtte, tv-stationen har fået.

Med afgørelse tyder meget på, at det også her kan gå den forkerte vej for TV2, da Østre Landsret i givet fald skulle være uenige med EU-Domstolen.

Men den logik følger Merete Eldrup ikke.

- Jeg må henholde mig til vores jurister, der bestemt mener, at det ikke er sandsynligt, at vi skal betale de her ulovlighedsrenter tilbage til vores ejere.

- Det er jo absurd, for spørgsmålet er, om vi skal betale penge til vores egne ejer, staten, fordi staten ikke fik notificeret myndighederne ordentligt om støtten for 20 år siden, siger direktøren.

Det er den svenske mediekoncern MTG, der ejer Viasat, der har lagt sag an mod TV2 og har krævet, at TV2 skal betale renter for et beløb, der løber op i 1,8 milliarder kroner.

- Vi genoptager sagen, og hvad tidsperspektivet er, det ved jeg ikke. Men måske kan vi få en afgørelse i slutningen af næste år, siger Kim Poder, administrerende direktør i MTG Danmark, til Mediawatch.

Ifølge Merete Eldrup sagen kan gå helt til Højesteret.

Dagens afgørelse i EU-Domstolen har været ventet længe, fordi spørgsmålet om en truende milliardregning har sat de politiske forhandlinger om salg af TV2 på pause.

Torsdagens afgørelse ved EU-Domstolen fastslår, at TV2's reklameindtægter fra 1995 og 1996 var statsstøtte.

Samtidig stadfæster domstolen, at TV2 Regionernes licensindtægter i perioden 1997-2002 udgjorde statsstøtte til TV2.

Lige nu får EU-afgørelsen dog ingen effekt for TV2, der ikke skal have penge op af lommen eller sætte penge til side. Merete Eldrup siger samtidig, at hun bestemt ikke tror, at sagen kan knække TV2.

- TV2 ser nu ud, som den gjorde i går, og det vil TV2 også gøre i morgen.

- Jeg mener bestemt ikke, at det selv på længere sigt kan blive en dødsdom for os. Vi har levet i mange år med mange retssager, og det kommer vi også til fremover, siger Merete Eldrup.

Oversigt

    Oversigt