Tre gode råd fra professionel hacker: Sådan beskytter du dig på nettet

Hvordan holder du uvedkommende ude af dit digitale liv? Få her tre nemme og gode råd fra professionel hacker og cybersikkerhedsekspert.

Har du modtaget e-mails fra en afsender, du ikke kender – og som bestemt ikke havde gode intentioner? Eller har uvedkommende hacket dit digitale liv på sociale medier?

Så er du langt fra den eneste.

Næsten halvdelen af alle danskere har modtaget falske e-mails, er blevet hacket eller har fået stjålet deres identitet online, viser tal fra Danmarks Statistik. 

quote Det her handler om at passe rigtig godt på sig selv.

Dennis B. Ellebæk, cybersikkerhedsekspert

Her er tre gode og nemme råd fra professionel hacker og sikkerhedsekspert hos virksomheden Prueba Cybersercurity i Odense Dennis B. Ellebæk, som fredag gjorde fynboer klogere på deres digitale sikkerhed på et webinar i samarbejde med TV 2 Fyn og Bemærk.

Råd 1: Brug ikke samme adgangskode flere steder

Du bør aldrig bruge samme adgangskode på flere end én platform, lyder det første råd fra eksperten. Det kan måske lyde banalt, men er det altså ikke nødvendigvis. 

For ifølge Dennis B. Ellebæk bruger rigtig mange samme adgangskode til flere forskellige platforme. Det er bare ikke en særlig god idé, siger eksperten.

Mange af os bruger derudover alt for nemme ord i vores kodeord. Og så begynder vores koder ofte med et stort bogstav og slutter med et tegn eller tal.

- Vi ser rigtig ofte, at man bruger sådan noget som årstider, sit eget navn eller hundens navn. Ting, der er virkelig nemme at gætte sig til, siger eksperten. 

Webinar om digital sikkerhed

Når vi bruger sådanne ord, bliver det måske nemmere at huske de mange forskellige koder, som vi bør have. Men når vores koder på den måde standardiseres, bliver det let for hackere eller andre med ondsigtede hensigter at knække koderne til vores digitale liv.

- Når vi angriber, prøver vi de her ting af, og så ender det faktisk meget, meget ofte med, at det lykkes os at komme ind, siger Dennis B. Ellebæk.

quote Vi ser rigtig ofte, at man bruger sådan noget som årstider, sit eget navn eller hundens navn. Ting, der er virkelig nemme at gætte sig til

Dennis B. Ellebæk, cybersikkerhedsekspert

En god idé er derfor at få en app eller en såkaldt password-manager til at huske og genere svære kodeord. Forbrugerrådet Tænk har en oversigt over sådan nogle hjælpermidler her.

Råd 2: Brug to-faktor-godkendelse alle de steder, du kan

Et andet godt og konkret råd er at opsætte en to-faktor-godkendelse på eksempelvis sin facebook- og instagramprofil, NemID eller Apple-id, lyder det fra eksperten.

- Det her handler om at passe rigtig godt på sig selv. Og to-faktor-godkendelse er bare vigtigt, og derfor bør man indføre det på alle sine platforme, siger eksperten. 

I videoen kan du se hvor nemt Dennis Ellebæk – og derfor også ondsindede hackere – kan få adgang til dine sociale medier.
Fotograf: Natacha Djervad/TV 2 Fyn

En to-faktor-godkendelse er en sikkerhedsforanstaltning, som forbedrer din sikkerhed markant, hvad end det er på sociale medier eller netbank.

To-faktor-godkendelse kaldes også for to-faktor-login, to-trinsgodkendelse eller to-trinsverificering. Fælles er, at det kræver et ekstra trin for at få adgang til kontoen eller udføre en specifik handling. Det kan eksempelvis være en kode på sms eller e-mail.

- Det er desværre som regel noget, man aktivt selv skal slå til, for det er ikke standard på de fleste platforme. Men det mener jeg, det burde være, siger eksperten. 

Råd 3: Del ikke din kode med dine venner eller familie

Selvom det kan være fristende at dele et abonnement på streamingtjenester som Netflix med venner eller familie, er det måske ikke en særlig god idé. 

Ikke bare strider det mod mange streamingtjenesters betingelser, som flere danske medier i marts gjorde opmærksom på, det gør også din egen digitale sikkerhed skrøbelig.

- Jeg tror på, at man gør det i god tro. Man tror på, at dem, der er tæt på, aldrig ville gøre én noget. Og langt de fleste kunne jo heller aldrig drømme om det, siger Dennis B. Ellebæk.

- Vi ved jo ikke altid, hvem der kan finde på at gøre de her ting. Og når det kommer tæt på, så er det jo, det bliver ubehageligt, fortsætter han. 

Derfor bør man ifølge eksperten aldrig dele sin adgangskode med andre.

Oversigt

    Oversigt