Eventyrdigteren skal ud af børneværelserne

Den engelske kunst- og litteraturkritikker Jackie Wullschlager måtte lære sig dansk for at forstå og skrive biografien om H.C. Andersen, hans liv, baggrund og hans uafklarede seksualitet.

-

Den engelske kunst- og litteraturkritikker Jackie Wullschlager måtte lære sig dansk for at forstå og skrive biografien om H.C. Andersen, hans liv, baggrund og hans uafklarede seksualitet.


I et interview i Weekendavisen fortæller hun, at hun fra begyndelsen havde en fornemmelse af, at der var noget grundlæggende utilpasset hos H.C. Andersen. At han havde så svært ved at komme overens med sig selv.


- Jeg er helt sikker på, at det hænger sammen med hans uafklarede seksualitet. Mennesket kan godt overkomme en socialt belastet baggrund som Andersen, men det er svært, måske umuligt at blive et helt menneske, hvis man ikke får en kønsmæssig identitet. Det var de tungestvejende årsager til, at jeg lærte dansk. Når jeg spurgte mig for med hensyn til Andersens seksualitet i den danske akademiske verden, talte folk uden om. Så jeg måtte til kilderne, fortæller Jackie Wullschlager.


Hendes bog \"H.C. Andersen - en biografi\" udkommer på dansk på den store forfatters fødselsdag i morgen - den 2. april.


Den engelske, meget roste udgave \"Hans Christian Andersen - The Life of a Storyteller\", udkom allerede i 2000. Bogen er historien om manden H.C. Andersen. Og det har være vigtigt for Jackie Wullschlager at skrive bogen for omsider at få andre end danskerne til at se H.C. Andersen som andet end en hyggeonkel for børn. Hun hylder i sin biografi H.C. Andersen som en stor, europæisk forfatter og tildeler ham samme status som flere af hans samtidige som blandt andre Honoré Balzac og Charles Dickens. Et geni, men et dybt umodent menneske, der tørstede efter anerkendelse hele livet, mener hun.


Ifølge Jackie Wullschlager åbnede H.C. Andersen verdens øjne for, at det at skrive for børn var en litterær form. Det er formentlig hans allerstørste bidrag til børns kultur, mener hun. Biografien fortæller levende om H.C. Andersens liv fra fødsel til død - en anderledes dreng, der var bestemt for noget større - og følger ham lige i hælene, hvor han går og står livet igennem. Derudover følger hun med stort kulturhistorisk overblik H.C. Andersen i Guldalderens København.


- Han er en forfatter, man aldrig bliver træt af, som vokser både i dybde og modenhed hos sine læsere. Og hvis fornemmelse for livets eventyr er uendelig, skriver Jackie Wullschlager i bogens indledning. 2. april får hun overrakt ikke færre end to priser i Odense. Den ene, Odense Bys Pris på 50.000 euro (ca. 375.000 kr.), er til arbejdet med en engelsksproget H.C. Andersen-antologi, der skal udkomme på 200 års dagen for hans fødsel i 2005. Det sker i samarbejde med leder af H.C. Andersen Centret på Syddansk Universitet, dr. phil. Johan de Mylius. Den anden, en ærespris tildelt af Hans Christian Andersen Priskomiteen for den i udlandet allerede prisbelønnede biografi.


/ritzau

Oversigt

    Oversigt