I det fynske folks tjeneste

Få danskere har lyst til at arbejde ved landbruget.

Hver femte ansatte ved landbruget kommer fra udlandet, viser en undersøgelse fra Dansk Landbrug.

-

Hver femte ansatte ved landbruget kommer fra udlandet, og det er især de store husdyrproducenter, der bruger udenlandsk arbejdskraft, viser en undersøgelse fra Dansk Landbrug.

-Det er svært at skaffe arbejdskraft til visse områder, blandt andet hos husdyrproducenter og til frugt og grønt-området, hvor der er meget sæsonarbejde siger viceformand i Dansk Landbrug, Ib W. Jensen, Glamsbjerg, til TV 2/FYN.


Jordbærplukkere kommer fra udlandet

Frugt- og grønthøsten starter i maj og slutter i august og det er svært at få dansk arbejdskraft tiltrukket i den periode.
-Danskerne vil ikke arbejde 3-4 måneder og så gå ledige resten af året, forklarer han. Derfor får danske frugt og grøntproducenter hjælp fra blandt andre englændere, spaniere og portugisere, der har gjort det til en livsform at rejse rundt i Europa og plukke frugt.
-De starter sydpå og rykker i takt med klimaet nordpå og slutter herhjemme eller i Sverige og Norge, forklarer Ib W. Jensen

Der er også blevet moderne for landbrugselever at tage på udvekslingsophold, forklarer Ib W. Jensen. Danske landbrugselever tager til Australien og USA på udvekslingsophold, mens specielt landbrugselever fra de nye EU-lande har fået øjnene op for et uddannelsesophold i Danmark.

På gården i Glamsbjerg har Ib W. Jensen været vært for to Litauiske udvekslingsstudenter.
-De var meget glade for at komme her til Danmark og lære noget og vi var også meget glade for at have dem på besøg, fortæller han.