I det fynske folks tjeneste

For få fynboer dør i eget hjem

For få fynboer får lov at dø i eget hjem. Det viser en afhandling om fynske kræftpatienters sidste måneder fra Syddansk Universitet.

Ph.d.-afhandlingen om hjemmedød, der er lavet af Birgit Åbom, viser at kun 28 procent af kræftpatienterne får opfyldt deres ønske om at dø i eget hjem, selvom trefjerdedele af patienterne faktisk ønsker den sidste tid i hjemmet. Det skriver bladet Ny Viden.

Undersøgelsen er udarbejdet på baggrund af data  fra 4386 patienter mellem 1996 og 1998.

Birgit Åbom konkludere at det er patienternes kontakt til egen læge, der er afgørende for om man får lov at dø i eget hjem. Hvis en patient har haft besøg af sin egen læge bliver chancen for at få lov at dø i eget hjem fordoblet. Og chancen bliver endnu større hvis lægen afgiver en såkaldt terminalerklæring, der betyder at patienten snart skal dø.

- Alt for få får at vide, at de er terminalt syge, og det er dybt problematisk. For først når patienten bliver konfronteret med det faktum at han skal dø, og får snakket om det, kan han sammen med sine pårørende begynde at forberede sig på en hjemmedød, siger Birgit Åbom til bladet.