I det fynske folks tjeneste

Ægtepar scorer kassen på naturplejende kvæg

00:13

Video: Ole Holbech

Erik Pedersen og Jytte Schaldemose fra Jersore på Nordfyn, der dyrker naturpleje med Galloway-kvæg flere steder på Fyn, har modtaget en pris for deres arbejde.

Skal den sårbare natur på enge, overdrev og moser overleve i Danmark, så skal naturen plejes. Og det er Galloway-kvæg perfekte til.

Erik Pedersen og hans ægtefælle Jytte Schaldemose opdrætter Galloway-kvæg, der laver naturpleje flere steder på Fyn. Jersore Galloway forpagter naturarealer i projektet.

- Vi begyndte med Galloway-kvæg i 2006, og i dag har vi 170 dyr, fortæller Erik Pedersen.

Ægteparret modtog tirsdag aften 15. Juni Fondens Naturpris, fordi de har gjort avlen af Galloway-kvæg til en forretning, der både gavner naturen og giver godt kød.

Læs også Ottos kvæg okser for naturen

Naturpleje i Brende Ådal

Et af projekterne foregår i Brende Ådal ved Gelsted. Omkring 130 hektar bliver her plejet af Galloway-kvæget. Arbejdet foregår i samarbejde med ti lodsejere i ådalen. I samarbejdet medvirker også landbrugskonsulenter fra Centrovice og Patriotisk Selskab, de to berørte kommuner og Naturstyrelsen.

Men Jytte Schaldemose og Erik Pedersen nøjes ikke at stå for helårsgræsning i Brende Ådal og andre steder på Fyn. De er også meget aktive i Fynsk Kødkvæg og Fynsk Naturkød. Kødet fra Galloway-kvæget sælges.

- Jersore Galloway er også på den måde pionerer i den vanskelige branche, som naturpleje som driftsgren er, lyder det i begrundelsen.

Sammen med æren følger der 150.000 kroner fra 15. Juni Fondens Naturpris.

Her modtager Jytte Schaldemose (tv) 15. juni Fondens Naturpris. Prisen blev overrakt tirsdag aften på Plantekongres 2018 i Herning  Foto: Torben Worsøe, LandbrugsMedierne

15. Juni Fondens Naturpris

  • 15. Juni Fondens Naturpris blev uddelt på Plantekongres 2018 i Herning, der er arrangeret af SEGES, Københavns Universitet og Aarhus Universitet.
  • Bedømmelsesudvalget består af Lars Hvidtfeldt, viceformand i Landbrug & Fødevarer, Seniorrådgiver Rita Merete Buttenschøn, Københavns Universitet og Agronom Jørn Jensen 
00:34

- Vi begyndte med Galloway-kvæg i 2006, og i dag har vi 170 dyr, fortæller Erik Pedersen.

Luk video

Fakta om Galloway-kvæg

Galloway kvæget er navngivet efter deres oprindelsessted, Galloway-regionen i Skotland.
Det er et af de ældste og længst etablerede avls-kvæg i verden.
Det var allerede den primære kilde til kød i Storbritannien i det femtende århundrede, og det findes nu i mange dele af verden.
Galloway tyren kan veje op i mod 800 kilo og få en højde på 128 centimeter, hvor køerne vejer 550 kilo i gennemsnit og har en højde på 120 centometer.
Kilde: jersore-galloway.dk
01:51

Får pris for opdræt af Galloway-kvæg

Luk video

Ved du noget? Så send os et tip

Ny forbedret app til dig
Ny forbedret app til dig
Ny forbedret app til dig

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.