Fængselsbetjente er skræmte

At fire indsatte i en time kunne udsætte en medfange for grov mishandling i Statsfængslet i Ringe uden at personalet opdagede noget, viser de urimelig forhold for landets fængselsbetjente. Det mener tillidsmanden i Ringe.

En kvindelig fængselsbetjent havde alene ansvaret for at holde øje med 16 indsatte, da mishandlingen fandt sted i april.

Hun var optaget af andre indsatte og andre opgaver, imens en 20-årig mand blev gennembanket, fik elektrisk stød og blev ydmyget seksuelt.

- Det viser, at vi er for lidt ansatte. Vi har ansvaret for at de indsatte kan afsone under acceptable forhold, og når sådan noget her sker, så bliver vi ramt på vores faglige stolthed, siger Steen Østerberg, der er tillidsmand for fængselsbetjentene i Statsfængslet i Ringe.

Den kvindelige fængselsbetjent, der var på arbejdet den aften i april, har været sygemeldt ligesiden, og hun er stadig for syg til, at hun mandag kunne vidne i retten i Svendborg.

- Det er skræmmende at høre, hvad indsatte udsætter andre indsatte for. Det vidner om den råhed der nogengange hersker i fængslet, siger Steen Østerberg.

Tillidsmanden mener, at der er brug for en bevilling fra politikerne, så de frygtede alenevagter i fængslet kan afskaffes.

Vi har ikke flere penge

Ledelsen i Statsfængslet i Ringe kan godt forstå betjentenes frustration, men mener ikke, at mishandlingen kunne være undgået.

- Det er meget beklagelig, men heldigvis også meget sjældent at så grove overfald finder sted. Men jeg mener ikke at vi kunne have afværget overfaldet, siger fængselsinspektør i Statsfængslet i Ringe, Bodil Philip.

Mandag holdt fængselsledelsen møde med fængselsbetjentene for at diskutere de omstridte alenevagter. Stemningen på mødet var god, men alenevagterne bliver ikke afskaffet.

- Vi har ikke resurser til at bemande med to vagter hele tiden på alle afdelinger. Det kræver en større bevilling og det får vi ikke, siger Bodil Philip.

Hun vil i stedet have midler til bedre uddannelse af betjentene, så de bedre kan fornemme, når der er optræk til vold i fængslet.

Oversigt

    Oversigt