I det fynske folks tjeneste

Fængselsbetjente slår alarm

Betjentene må ofte være alene på vagt, fordi kriminalforsorgen skal spare. Det betyder et dårligt psykisk arbejdsmiljø og frygt for vold, og for tre uger siden gik det galt.

Den 22. april opstod der problemer, da en kvindelig fængselsbetjent var alene på vagt på en af fællesskabsafdelingerne på Statsfængslet i Ringe. Det var meningen, at de skulle være to på arbejde, men da en kollega meldte sig syg, blev der ikke indkaldt en afløser på grund af presset økonomi.

På vagten kom den kvindelige fængselsbetjent til at opleve noget af det, man som fængselsbetjent frygter. Nogle indsatte overfaldt en anden indsat.

Den kvindelige fængsels betjent ønsker at være anonym, men fortæller at hun nogle gange spekulerer på, om det var gået anderledes, hvis de havde været to på arbejde den 22. april.

- Jeg skal ikke kunne sige, om det kunne have været undgået, men jeg har tænkt tanken om det kunne have været undgået, hvis vi havde været to, siger den kvindelige fængselsbetjent.

Fyns Politi bekræfter overfor TV 2/FYN, at en 20-årig mand blev overfaldet så alvorligt, at han måtte til behandling på hospitalet. Fire andre indsatte i alderen 21-33 år er sigtet for vold, og sagen efterforskes lige nu. Den 20-årige har forklaret, at han blev slået, sparket og fik nikket skallet, ligesom der ifølge TV 2/FYNs oplysninger også blev brugt en strømførende ledning.

Fængselsinspektøren beklager episoden.

- Jeg har svært ved at se, at vi kunne have gjort det anderledes. Der var en medarbejder på vagt den aften, og hun var til stede på det tidspunkt, hvor det skete, og hun gjorde præcis, hvad vi forventer af hende. Man kan ikke helt undgå, at der kan ske overgreb på de indsattes stuer, siger Bodil Philip.

Hun oplyser, at der i 2011 var 11 tilfælde af vold mellem de indsatte, hvor der var synlige mærker på offeret.

Ikke udsigt til flere kolleger

Tillidsmanden i Ringe oplever, at kollegerne oftere og oftere er alene på vagt, og fængselsinspektør, Bodil Philip fortæller, at der sker fem til seks gange om måneden.

I forvejen er fængselsbetjente en af de faggrupper som har et højt sygefravær. I 2010 var den 17 procent på landsplan, og tillidsmanden i Ringe frygter, at de mange alenevagter gør problemet endnu værre.

- Jeg kan jo høre på kollegerne, at de føler sig belastet på grund af at man skal nå flere opgaver, man er færre til at løse opgaverne, man er alene på arbejde, og det belaster en psykisk. Så jeg frygter en stigning i sygefraværet og så kører rouletten. Hvis vi så får flere der bliver syge, så får vi endnu flere alenevagter, og så synes jeg det hele vælter, siger Steen Østerberg, som er tillidsmand for fængselsbetjentene i Statsfængslet i Ringe.

Samlet set skal kriminalforsorgen spare to procent af bevillingerne sidste år, hvilket svarer til 50 millioner kroner. Og der er ikke udsigt til flere kolleger. I løbet af 2011 og 2012 skal Statsfængslet i Ringe finde yderligere 800.000 kroner i besparelser.

Ved du noget? Så send os et tip