I det fynske folks tjeneste

Færre børn bliver skadet af fyrværkeri

Fyrværkeriskader blandt børn og unge under 16 år falder. Det viser nye tal fra Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital.

Antallet er fyrværkeriskader blandt børn og unge under 16 år var sidste nytår det halve af niveauet for 10 år siden. Således var der sidste nytår kun 58 skader mod 110 skader for 10 år siden.

Det viser de nyeste tal fra Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital, der siden 1995 har registreret fyrværkeriulykker fordelt over hele landet, skriver borneulykkesfonden.dk.

10 alvorlige skader blandt børn og unge

Nytåret har de sidste fem år været mindre travle på landets skadestuer. Færre er kommet til skade, og der er nu knap 10 alvorlige skader blandt børn og unge for hele landet i de to nytårsdøgn.

- Fyrværkeriskader kan følge børnene resten af livet. Det er derfor positivt, at vi fastholder nedgangen i antallet af tilskadekomne børn de seneste år. Det lader til, at det øgede fokus på forebyggelse i børnehøjde har båret frugt, siger overlæge Jens Lauritsen, fra Ulykkes Analyse Gruppen.

Husk de fem råd

Børneulykkesfonden bakker om den årlige fyrværkerikampagnes fem fyrværkeriråd, og anbefaler forældre at tage en snak med deres børn om, hvad fyrværkeri er for en størrelse.

- Det handler ikke om at opstille skræmmebilleder, men om at tage udgangspunkt i, at fyrværkeri godt kan være sjovt uden at være farligt, hvis man husker at tage sine forholdsregler, siger Claus Nielsen, kommunikationsansvarlig i Børneulykkesfonden.

De 5 fyrværkeriråd


  1. Brug altid beskyttelsesbriller
  2. Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri
  3. Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden
  4. Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet
  5. Gå aldrig tilbage til en fuser


Kilde: Fyrværkerikampagnen

Ved du noget? Så send os et tip