Færre børn rammes af fyrværkeriskader

Efter en stigning i antallet af fyrværkeriskader i nytåret for 2 og 3 år siden er antallet af skader nu faldet til det laveste niveau nogensinde.

Det viser nye tal fra Ulykkes Analyse Gruppen i Odense lavet for Sikkerhedsstyrelsen.

På bare ét år er antallet af fyrværkeriskader faldet mere end 25%, viser nye tal. I nytåret for et år siden kun 197 skader mod hele 264 året før. Det er det laveste niveau nogensinde.

Færre kom til skade

Nytårsaften og nytårsmorgen var sidste år mindre travle end ellers på landets skadestuer. Færre kom til skade og hele 32% færre kom ud for en alvorlig fyrværkeriulykke, nemlig kun 33 personer mod 49 året før.

- Det er meget positivt at se et så markant fald i antallet af fyrværkeriskader på bare ét år. De foregående år har der været en stigning i antallet af ulykker nytårsaften, hvilket gav anledning til bekymring, især fordi stigningen kom, selvom det farligste fyrværkeri var fjernet fra hylderne. Men nu lader det til, at der er sket en holdningsændring i befolkningen, og at der bliver taget et større ansvar, og det er positivt, siger ledende overlæge ved Odense Universitetshospital, Niels Dieter Röck.

Laveste antal nogensinde

22705

Kilde: Ulykkes Analyse Gruppen og Børneulykkesfonden

Samtlige danske skadestuer har hvert år siden 1995 oplyst Ulykkes Analyse Gruppen om fyrværkeriskader på de to nytårs-døgn 31. december og 1. januar.

I nytåret for et år siden kom 83 børn ud for en fyrværkeriulykke mod 140 børn året før. Og antallet af alvorlige skader faldt fra 20 til 10.

Positiv afsmitning på børn

Børneulykkesfonden, der er stiftet af forsikringsselskabet Codan og H.C. Andersen Børnehospital, glæder sig over faldet af antal børneskader.

- Det er klart, at vi glæder os meget over den udvikling. Den viser os, at både børn og forældre nok er blevet mere bevidste om, hvor farligt fyrværkeri - også det lovlige - i virkeligheden er. Og når især de voksne er blevet bedre til at omgås fyrværkeri, vil det på sigt også have en positiv afsmitning på børns omgang med fyrværkeri, for de ser jo, hvad de voksne gør, siger Henriette Madsen fra Børneulykkesfonden.

borneulykkesfonden.dk

Gode råd

Oversigt

    Oversigt