Færre bruger nødtelefoner på vejene

Siden 2003 er opkald fra nødtelefoner på de danske veje faldet med 60 procent. Politikerne vil beholde dem.

Der står 1360 nødtelefoner på vejene rundt om i landet, men i disse mobiltider vælger færre bilister at løfte røret, når bilen går i stå eller uheldet er ude.

Siden 2003 er antallet af nødopkald mere end halveret, så der sidste år var under to opkald om dagen i gennemsnit, skriver DR Fyn.

Nødtelefonerne koster fire millioner kroner om året for staten, så hver gang røret ryger til øret, koster det 7000 kroner. Alligevel vil Socialdemokraterne beholde nødtelefonerne.

- Et enkelt uheld, som kan spærre en motorvej, kommer jo til at koste langt flere penge end et enkelt opkald kan koste, siger formanden for Folketingets transportudvalg Benny Engelbrecht (S) til DR Fyn.

- Man må sige, det er en billig omkostning set i forhold til, at et menneskeliv kan gå tabt. Til enhver tid vil jeg foretrække at bruge et så beskedent beløb, fortæller han.

Helt præcist er antallet af nødopkald faldet 60 procent på ni år. På strækningen fra Odense til Svendborg er der for eksempel kun brugt nødtelefoner fem gange sidste år.

Sverige og Norge har kun nødtelefoner i tunneler.

Socialdemokraterne er dog villige til at se på mere effektive løsninger i fremtiden. Det kan for eksempel være et automatisk opkald, når en bils airbag udløses.

Oversigt

    Oversigt