Færre danskere bliver ramt af fyrværkeri

Der er kun registreret to ulykker i december, som har direkte forbindelse til fyrværkeri. Men derfor skal vi stadig passe på nytårsaften, fastslår overlæge.

Vær beredt, lyder det gamle spejdermotto fra sikkerhedseksperter rundt om i landet, når snakken falder på nytårsaften og brugen af fyrværkeri.

Det er nemlig traditionelt den travleste nat for hospitalerne, der på trods af en nedgang i antallet af alvorlige fyrværkeriskader, stadig måtte indlægge eller behandle 33 personer for enten øjenskader, høreskader eller alvorlige brændskader sidste år.

Det foregående nytår i 2008 var antallet af alvorlige skader dog oppe på 49. Trods faldet mener overlæge Jens M. Lauritsen, der er ansat på Odense Universitetshospital, dog ikke, at der er grund til at klappe i hænderne.

- Der er stadig rigtig mange, der bliver ramt nytårsaften, fordi de ikke forbereder sig ordentligt. Sidste år var halvdelen af dem der blev ramt tilskuere. Samme tendens vil vise sig i år, understreger Jens M. Lauritsen.

Og vejret vil også have en stor betydning for antallet af uheld, advarer Jens M. Lauritsen.

- På grund af frosten vil mange have svært ved at placere deres fyrværkeri ordentligt. Hvis man for eksempel ikke placerer raketten i jorden, inden frosten sætter ind, vil man skulle ty til nødløsninger senere på natten. Det kan være farligt, siger Jens M. Lauritsen.

Hans udtalelser omkring danskernes villighed til at tage fyrværkeri alvorligt er begrundede. En netop offentliggjort rundspørge blandt 1000 danskere, foretaget af analyseinstituttet Norstat, viser, at kun 48 procent agter at bruge sikkerhedsbriller nytårsaften.

Hospitalerne har foreløbig kun registreret to ulykker i december, som har direkte forbindelse til fyrværkeri.

Oversigt

    Oversigt