Færre unge i Odense ryger hash, men flere bruger snus

Antallet af unge i Odense, som har prøvet at ryge hash, er faldende. Men samtidig stiger brugen af snus. Det viser en ny undersøgelse.

Nye tal fra den såkaldte ungeprofilundersøgelse for 2016 viser et fald blandt unge, der har prøvet at ryge hash. Tallet er faldet fra 45 procent i 2014 til 38 procent i 2016.

Faldet kommer efter at Odense Kommune og byens ungdomsuddannelser nu i et år har arbejdet målrettet på at nedbringe antallet af unge, der jævnligt ryger hash.

- Ungeprofilen peger på, at indsatsen for at nedbringe hashrygning blandt vores unge virker, men det er et langt sejt træk, og vi er ikke i mål endnu, siger børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R).

Læs hele Ungeprofilundersøgelsen her. 

Målet er hashfri studieby

Sidste år indgik Odense Kommune en samarbejdsaftale med ungdomsuddannelserne med det formål at gøre Odense til en hashfri studieby i 2025. Målet er at nedbringe antallet af unge, der jævnligt ryger hash fra 14 til to procent.

Formålet med aftalen er blandt andet at hjælpe flere elever godt videre fra folkeskolen og dermed understøtte målet om, at 95 procent af alle unge får en ungdomsuddannelse, skriver Odense Kommune i en pressemeddelelse.

- Der er en klar sammenhæng imellem hashrygning og muligheden for at gennemføre en uddannelse. Derfor er trenden i årets undersøgelse en rigtig god nyhed, siger rådmand Steen Møller (K) fra Beskæftigelses- og Socialforvaltningen, der har ansvaret for behandlingen for unge med misbrug.

Et interview med sekretariatschef hos SSP i Odense, Tommy Holst.

Flere bruger snus

Samtidig med færre ryger hash, så viser ungeprofilen dog også, at snus er blevet populært. Undersøgelsen viser, at 22 procent af de unge har prøvet snus.

- Snus er ikke noget, vi på denne måde tidligere har oplevet som et anvendt rusmiddel blandt de unge. Men det uden tvivl en af de ting, denne undersøgelse giver anledning til at se nærmere på – og hurtigt. For det første er snus ulovligt at sælge i Danmark, og så er snus både stærkt vanedannende og sundhedsskadeligt. Det er vores vurdering, baseret på henvendelser fra både de unge og deres forældre, at de unge ikke er klar over, at snus både er ulovligt og stærkt sundhedsskadeligt, siger sekretariatschef hos SSP i Odense, Tommy Holst.

Snus er forbudt i Danmark

 

Fakta Ungeprofilen 2016

Fakta Samarbejdsaftale om Odense som hashfri by i 2025

Oversigt

    Oversigt