Færre vil på efterskole

For første gang siden 1970 har de danske efterskoler færre elever end året før. Tilbagegangen på Fyn er dog kun på 100 elever.

Mindre årgange og lavere tilskudsordninger får skylden for, at efterskolerne for første gang i 40 år oplever reduceret tilstrømning.

På landsplan er der i dette skoleår således omkring 1000 færre elever, der har valgt at tage på efterskole, viser helt nye tal fra Efterskoleforeningen. Det skriver JydskeVestkysten.

På Fyn er der optaget 4700 elever på efterskolerne i år, og det er en tilbagegang på 100 elever i forhold til året før.

Ifølge sekretariatsleder Sophus Bang Nielsen fra Efterskoleforeningen er det særligt de almene efterskoler uden en bestemt linje, der er ramt af nedgang, og han anbefaler derfor skolerne at overveje, om de fremover skal have en anden profil.

- Ellers kommer de nok til at affinde sig med at have færre elever i fremtiden, siger Sophus Bang Nielsen.

Men noget tyder også på, at efterskolerne kæmper med, at folk langsomt siver fra yderområderne. For hvor efterskolerne på Sjælland, Fyn og i Trekantsområdet noterer nogenlunde uændret tilslutning, ser det værre ud i de mere tyndt befolkede områder.

Syd- og Sønderjylland alene har således 400 færre elever, end i sidste skoleår.

En anden faktor, der kan have spillet en rolle, er de reducerede tilskudsordninger. En familie, der samlet tjener over 835.000 får fra i år næsten halveret tilskuddet for at sende børnene på efterskole.

I alt vurderes det, at støtten er reduceret for mere end hver tredje efterskoleelev.

Oversigt

    Oversigt