Færrest syddanskere kommer på privathospital

Ventelistepukkel får regioner til at sende rekordmange patienter til udredning og behandling i det private. Syddanmark dog færre end de andre regioner.

Aldrig før har regionerne sendt så mange patienter videre til private hospitaler og klinikker som i første halvår af 2015.

I alt blev 71.618 patienter henvist fra regionerne til et privat tilbud i årets første seks måneder, og det er rekord, oplyser Danske Regioner i en pressemeddelelse.

- Hjælpen fra private er ofte et godt supplement til de offentlige tilbud. Især i en tid hvor vi har brug for at få flere patienter udredt og behandlet hurtigt, siger Jens Stenbæk, næstformand i Danske Regioner, i meddelelsen.

- Når pris og kvalitet er i orden, ser jeg ikke, at der er noget til hinder for, at vi bruger private. Men vi når nok en særlig høj vækst i år, fordi vi er i gang med at afvikle ventelister, tilføjer Jens Stenbæk.

Antallet af henvisninger til det private er steget i alle landets fem regioner. Det er især retten til hurtig udredning, der driver regionernes brug af privathospitalerne.

Særligt patienter med svær hovedpine, sklerose og urinvejslidelser sendes videre til udredning i det private, oplyser regionerne.

- Region Sjælland tegnede sig med små 20.000 patienter i privatregi for den største stigning: 71 procent flere i år i forhold til 1. halvår sidste år.

- Region Syddanmark er den region, der sender færrest videre, mens Region Hovedstaden visiterer det største antal patienter, skriver Danske Regioner.

Det samlede tal overgår første halvår af 2010, hvor der blev henvist 68.607 patienter til private.

I juli indgik Danske Regioner og Brancheforeningen for Privathospitaler og Klinikker en toårig aftale for Det Udvidede Frie Sygehusvalg og Ret Til Hurtig Udredning, som sikrer regionerne en besparelse på 0,3 procent i forhold til sidste år.

De nye aftaler sikrer ifølge en pressemeddelelse fra parterne, at produktivitetskravet på to procent, som regionerne mødes med fra statens side, også gælder privathospitalerne.

Oversigt

    Oversigt