I det fynske folks tjeneste

FAKTA: To år som piratgidsler i Somalia

Screendump fra EB.dk

De to danskere, styrmand Søren Lyngbjørn fra Ærø og kaptajn Eddy Lopéz, har den kedelige rekord at have været taget længst til fange i nyere danmarkshistorie. De er samtidig de vestlige gidsler, der har været længst tilfangetaget af somaliske pirater.

* Lørdag den 12. januar har de sammen med deres fire dansk-ansatte filippinske kolleger været gidsler hos en somalisk piratbande i to år.

* Den nu 45-årige kaptajn Eddy Lopéz er af chilensk oprindelse, men dansk statsborger, og er blandt andet uddannet på Marstal Navigationsskole. Kaptajnen har hustru og tre børn i Chile.

* Den nu 49-årige styrmand Søren Lyngbjørn fra Ærø har været sømand siden sine unge år og er uddannet på Marstal Navigationsskole.

* Begge danskere fik deres ansættelse på coasteren Leopard fra rederiet Shipcraft gennem Nordane Shipping i Svendborg. Det er Nordane Shipping, der står for bemandingen af Shipcrafts skibe.

* Frem til 4. april 2011 blev gidslerne holdt fanget på det kaprede græske tankskib Polar. Siden har de angiveligt været i land i Somalia, hvor piraterne har flyttet rundt med dem.

* I alt 15 danskere har siden 2007 været gidsler hos somaliske pirater, inklusiv de to danskere, der sammen med fire filippinere venter på frigivelse.

Ved du noget? Så send os et tip