FAKTA: Derfor demonstrerer de - forstå omprioriteringsbidraget

I dag demonstreres der i syv fynske byer mod statens omprioriteringsbidrag. Men hvad er det helt præcist? Få overblikket her.

72 steder bliver der i dag fyret op under demonstrationer mod omprioriteringsbidraget, herunder i syv byer på Fyn.

Omprioriteringsbidraget blev indført under økonomiforhandlingerne mellem staten og Kommunernes Landsforening første gang i 2015.

Det betyder, at kommunerne skal skære én procent af de kommunale budgetter fra 2016 til 2019. Det svarer til 2,4 milliarder kroner årligt. I 2016 tilbageføres 1,9 milliarder kroner dog til prioriterede indsatser i kommunerne. Det vil sige at pengene er øremærket til borgernære serviceområder, herunder ældre, børn og folkeskole.
 

Når demonstrationerne netop rammer gaderne i dag, er det fordi forhandlingerne om kommunernes økonomi for 2017 gik i gang i tirsdags i Finansministeriet. 
Med demonstrationerne håber Velfærdsalliancen - der består af 131 fagforbund og andre organisationer - at påvirke forhandlingerne til kommunernes fordel, så der ikke skal spares så mange penge.

 

Fakta om omprioriteringsbidraget 2017-19

Borgmester i Helsingør og tidligere konservativ minister Benedikte Kiær (K) er taler ved torsdagens demonstration i Helsingør. Hun kalder det "molbo-agtigt," at kommunerne først skal betale ved kasse ét og derefter muligvis få millioner retur, som de ikke på forhånd ved, hvad kan bruges til.

- Det gør jo, at vi kan stå og sige farvel til nogle medarbejdere, som vi så skal ansætte igen nogle måneder senere. Det ødelægger muligheden for en fornuftig økonomiplanlægning, siger Benedikte Kiær til Avisen.dk.

I Venstre afviser finansordfører Jacob Jensen, at omprioriteringsbidraget automatisk vil føre til fyresedler og lavere service.

Han forstår godt, at de offentligt ansatte er bekymrede, men det skyldes den måde, omprioriteringsbidraget bliver kommunikeret ud på af kommunalpolitikerne.

- Når de oversætter det med, at vi som det første skal ud og fyre i børnehaver, på skoler og på ældrecentret, så kan jeg godt forstå, at man som ansat bliver bekymret. Her er det min påstand, at det slet ikke behøver være kernevelfærden, der står i første række, siger Jacob Jensen til Avisen.dk.

I stedet bør kommunalpolitikerne se på, om der skal findes besparelser på kultur- og fritidsområdet og i administrationen, samtidig med at kommunerne kunne vælge at sende flere opgaver i udbud for at effektivisere mere, mener han.

TV 2/FYN sender direkte fra demonstrationen i Bogense kl. 17. Desuden har vi mere om sagen i vores udsendelse kl. 19.30.

Oversigt

    Oversigt