I det fynske folks tjeneste

FAKTA: Hvad er en overenskomst?

Sidst der var storkonflikt i Danmark var i 1998. Her blev især gær en efterspurgt vare. Foto: Jens Nørgaard Larsen / Scanpix

600.000 privatansatte har kunnet stemme om ny overenskomst. Bliver overenskomsten nedstemt, er der konflikt. Her kan du læse om, hvad en overenskomst typisk indeholder.

 Torsdag klokken 12.15 afsløres det på et pressemøde, hvordan 600.000 privatansatte har stemt i afstemningen om de næste tre års overenskomster.

Læs også Storkonflikt eller aftale? Per og kollegerne venter på afgørelsen

 * En overenskomst er en aftale mellem et fagforbund og en arbejdsgiverorganisation om løn- og arbejdsvilkår.

 * Aftalen omhandler forhold som løn, arbejdstid, ferie, efteruddannelse, indbetaling til pension, særlige rettigheder for seniorer og vilkår under sygdom og barsel.

 * Omkring fire ud af fem lønmodtagere er dækket af en overenskomst.

 * Fagforbundene forhandler med arbejdsgivernes organisationer om fornyelse af overenskomster. Det sker typisk hvert andet eller tredje år.

 * I 2017 er overenskomsterne fornyet for cirka 600.000 ansatte i det private erhvervsliv på LO/DA-området.

 * Hvis parterne på et område ikke kan nå en aftale om at forny overenskomsten, overgår forhandlingerne til Forligsinstitutionen.

 * Hvis enten arbejdsgiverne eller lønmodtagerne forkaster et mæglingsforslag fra Forligsinstitutionen, bliver der konflikt.

 * Konflikter er sjældne i Danmark. Sidst de private overenskomstforhandlinger endte i en storkonflikt var i 1998. Konflikten varede i 11 dage og betød knaphed på fødevarer i butikkerne.

 

Ved du noget? Så send os et tip

Ny forbedret app til dig
Ny forbedret app til dig
Ny forbedret app til dig

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.