I det fynske folks tjeneste

FAKTA: Retssagen om æren og den kolde krig

Koldkrigsprofessor frifindes for injurier i hårdt opgør med journalist.

* 2007: I Jyllands-Posten skrev professor Bent Jensen, at Politiets Efterretningstjeneste i 1980'erne anså journalist Jørgen Dragsdahl fra dagbladet Information for at være agent for KGB, den sovjetiske efterretningstjeneste.

* 2007: Jørgen Dragsdahl anlægger injuriesag mod Bent Jensen, Jyllands-Postens chefredaktør og tre medarbejdere ved avisen.

* 2010: Byretten i Svendborg dømmer Bent Jensen for ærekrænkelse, men frifinder Jyllands-Posten og dens medarbejdere. Professoren dømmes til at betale 20 dagbøder á 2000 kroner, 200.000 kroner i tortgodtgørelse til Dragsdahl og sagsomkostninger på cirka 300.000 kroner.

* 2010: Bent Jensen anker dommen til Østre Landsret.

* 2013: Efter en stribe retsmøder i september og oktober, hvor Dragsdahl er kommet med 35 såkaldte påstande, som dommerne med H.C. Thomsen i spidsen skal tage stilling til, frifinder Østre Landsret Bent Jensen for injurier. Jørgen Dragsdahl dømmes samtidig til at betale 600.000 kr. i sagsomkostninger.

* Advokat Karoly Németh repræsenterer Bent Jensen. Ifølge ham er sagen "et kernepunkt i det moralske opgør med dem, der før Murens fald på en lidet flatterende måde var KGB's håndlangere og samarbejdede med det morderiske, sovjetiske regime."

* Advokat Henrik Holm-Nielsen arbejder for Jørgen Dragsdahl og har villet rejse en skamstøtte for Bent Jensen, hvis påstande ofte "byggede på manipulation af citater og misvisende indpakning."

* PET-kommissionen har i 2009 udtalt, at ledelsen i PET ikke anså Dragsdahl for at være agent for KGB.

Ved du noget? Så send os et tip